2023 yılı ortalarından itibaren hakkında hep söylentiler, tahminler, belirsizliklerin yılı dediğimiz 2024 yılı geldi çattı. Yıl gelirken tabi ki söylentilerin, tahminlerin içerisinde en başta asgari ücret zammı konuşuldu, bu konuda çok farklı fikirler öne sürüldü, işveren ve işçi taraflarının talepleri, piyasanın şartları, genel seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibinin bütçe dengeleri, hükümetin yerel seçimler öncesi vatandaş beklentilerini gözetmesi gibi tüm etmenler göz önünde bulundurularak asgari ücret 17.002,12 TL olarak belirlendi.  Belirlendi ama neye kime faydası oldu? İşte bu soruya verilecek cevap çok önemli…

Çünkü milyonlarca çalışan henüz yeni yılın zamlı asgari ücretini almadan zamlı fiyatlarla yaşamak zorunda kaldılar, buradan görüyoruz ki asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın gelen gideni aratıyor.

İşçiliğe dayalı sektörleri tabi ki  anlamak gerekiyor, ana maliyet unsurları işçilik bedeli olduğu için ürettikleri ürüne zam yapmak durumunda kaldıkları aşikar.

Vatandaşlarımız  artık herhangi bir yerden alışveriş yaptığında sorgulama yapamaz duruma gelmişken,  3 olan fiyatı maliyetine göre 4 yapmak yerine, nasıl olsa her şeye zam geliyor bunu da bu fiyata alırlar deyip 7 yapmak serbest piyasa ekonomisi mi? Yoksa fırsatçılık mı?

Gaziantep son 20 yılda sanayi üretiminde, turizmde, artan nüfus ile birlikte perakende tarafta ciddi talebin oluştuğu bir şehir oldu, bunun pozitif tarafları olduğu gibi fiyat artışında İstanbul’u zorlayacak kadar ileri giderek bu şehirde yaşayan sade vatandaşlara negatif etkileri oldu.

Gelelim Ekonomiye ,

2023 yılı sonunda yapılan tahminlerde  dolar kuru, borsa, TCMB faiz, enflasyon tahminleri piyasa şartlarına , kimine göre doğru kimi yanlış devam ediyor. Şubat ayı başında TCMB başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifası ile boşalan koltuğa başkan yardımcısı  Dr. Fatih Karahan getirildi, faiz artışının nereye gideceği? 2024 yılı içerisinde faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı tüm sanayi ve ticaret erbabının en çok merak ettiği sorular içerisinde. Kredi kartı harcamalarının parasal sıkılığı tehdit ettiği gerekçesi ile düzenlemelere gidileceği diğer ekonomik konular arasında, burada özellikle dar gelirlilerin hayatını olumsuz etkilemeyecek bir düzenlemenin yapılması en büyük dileğimiz.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) uzun süredir bölgede ve şehrimizde sosyal sorumluluk projelerini TOG Gaziantep Sosyal Komite ve gençlerin  de katkılarıyla  her zaman aktif olarak gerçekleştiriyordu , fakat 6 Şubat depremlerinden sonra hem bölgede hemde Gaziantep ve ilçelerinde ki başarılı çalışmaları gerçekten takdire şayan . Başarılı vakfın Genel Müdürü Sayın Ayşe Kırımlı bu sayımızda kapak konuğumuz oldu ve sorularımıza samimi ve  içten yanıtlar verdi. Bu keyifli röportaj ve dergi olarak bu güzel  sosyal sorumluluk hikayesini siz okurlarımıza aktararak naçizane bizimde desteğimiz olmasını sağladığı için kendisine teşekkür ediyor ve sizleri değerli yazarlarımızın da önemli bilgiler paylaştığı yorumları ile ve dopdolu hazırlanan içeriğimiz ile baş başa bırakıyorum.