Bayramlar aile bireylerinin toplanmasını sağlayan, geniş sofraları kurulduğu ve kaçamakların yapıldığı özel günlerdir. Kurban bayramının yılda bir defa olmasından dolayı, bu dönemde bayramın adından da anlaşılacağı gibi et tüketimi oldukça fazladır.

Peki bu dönemde beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerekir ?

-Bayram günü kesilen hayvanın eti bekletilmeden birkaç saat içerisinde tüketilmektedir; ancak hayvanın eti hem pişme hemde sindirim sırasında zorluk çıkarır. Bu nedenle etler kesildikten sonra 24 saat buzdolabında bekletilmelidir.

-Etler pişirilirken haşlama, fırında ya da ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli; eğer kavurma yöntemi tercih edilecekse etin içesine ekstra yağ eklenmeden kendi yağında pişirilmelidir.

-Tüketilen kırmızı et genelde öğle öğünüde tercih edilmeli, akşam öğününde ise daha hafif (sebze, kurubakliyat vb.) seçimler yapılmalıdır.

-Kurban bayramında et tüketiminin yanı sıra sakatat tüketimi de söz konusu olmaktadır. Sakatat içeriğindeki yüksek doymuş yağ ve kolesterolden dolayı kalp-damar rahatsızlıklarını tetiklemektedir.

-Bayramların bir diğer vazgeçilmez yemek gurubu ise Tatlılar. Tatlı tercihleri şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar yana kullanmalıdır.

-Bayram ziyaretlerinde  tüketilen çay ve kahve miktarlarından dikkatli olunmalıdır. Aşırı miktarda tüketilen çay ve kahve, yüksek miktarda kafein içerdiğinden dolayı uykusuzluk ve çarpıntıya yol açabilir.

-Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.

-Bayram ziyaretlerinde mümkün oldukça araç kullanamaya dikkat edilmeli, günlük ortalama 30 dk hafif tempolu şekilde yürüyüş yapılmalıdır.

Bayram sonrası, yapılan kaçamakları nasıl telafi edebilirim?

Bayram döneminde yapacağınız kaçamakları telafi etmek için sizlere 1 günlük bayram sonrası arınma programı paylaşıyorum.

KAHVALTI

3 yemek kaşığı yulaf

200 ml light süt

1 adet küçük şeftali ya da 1 adet küçük muz  (doğranmış)

10 adet fındık ya da badem (yulaf içersine ekleyebilirsiniz)

ÖĞLE

200 gram ızgara tavuk (yağlı kağıt ile fırına da sürülebilir)

Salata (istenilen sebzeleri kullanabilirsiniz)  - 1 tatlı kaşığı limon suyu

AKŞAM

2 kase Metabolizma Hızlandırıcı Çorba

Metabolizma Hızlandıran Çorba

8 yemek kaşığı haşlanmış nohut

6 yemek kaşığı yoğurt

1-2 bardak su

1 avuç dereotu

1 yemek kaşığı keten tohumu

1 tatlı kaşığı çörek otu

3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Pul biber, kuru nane ve tuz

(Yoğurdumuzu sulandıralım. Daha sonra tüm malzemeleri karıştıralım)

-Program süresinde siyah çay ve kahve tüketimizi sınırlandırıp, su tüketiminizi 2-2,5 litre arasında tutmayı unutmayınız.