Turizmin gelişimi,  bilinçli olarak ya da doğal akışı içinde oluşur. Dünyada turizmle ilgili gelişmeler incelendiğinde,  kent turizminde ve turistik destinasyonların pazarlanmasında gastronominin önemli bir etken olduğunu görüyoruz.

Dünyanın en zengin mutfakları arasında yer alan Gaziantep Mutfağı doğru bir konumlandırma ile dünyada mutfağın Nobel ödülü olarak görülen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na  katılarak Gastronomi Kenti ünvanını almıştır.

Oluşturulan bu çekici  imaj, gazete ve mecmualar, radyo ve TV'ler, web siteleri, portallar, bloglar ve sosyal medyada yapılacak aktif tanıtımlar ile yurt ve dünya insanlarına yayılmalıdır.

Bundan sonra, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep, “gastronomi ve gurme turları” ile turistin aradığı “iyi bir yemek, etnik bir mutfak” beklentileri için tercih edilecektir.

Yemek yapma ve sunma tekniğinden öte bir kültür, sanat ve gelenek olan gastronomi alanında artık eğitime de daha çok önem vermeli, sürdürülebilir olması için tüm dinamiklerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir.

Bu ödülün alınması ile şehirdeki turistik ve gastronomi yatırımlarının hızlanması, markalaşmanın artması ve bilinçlenmesine yönelik çalışmalar için düğmeye de basılmış oldu.

Kente bu ödülü kazandırmak için büyük uğraş veren Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin başta olmak üzere,  kültürel mirası koruyan, kollayan ve bugünlere getiren herkese, özellikle de lezzetten taviz vermeyen kadınlarımıza Gaziantep Turizm Derneği Başkanı olarak içtenlikle teşekkür ederim.


Dün bilinmezse bugün kurulamaz, yarın ise asla planlanamaz.

G. Hülya AKKAYA