Protokol ve görgü kurallarına ne kadar uyuyoruz?

Beden Dilimizi güzel kullanabiliyor muyuz?

Hitap etmeyi biliyor muyuz?

Geri Bildirim nedir?

Bunları neden sordum?  Bir toplantıda sunum yapılırken gurub yazılan kelimenin “grup” olarak düzeltilmesi gerektiğini söylemiştim. Genç bir arkadaşımızın dikkatini çekmiş. Daha sonra kadınlara meslek edindirme kurslarında fahri olarak verdiğim derslerden örnekleri yine farklı bir toplantıda dinleyen aynı genç arkadaşımız gençlik konseyine de bu konularda bir sunum yapar mısınız dediğinde hemen kabul ettim.

Bilgi aktarmak, deneyimlerimi paylaşmak, yansımalarını görmek, gençlerle etkileşim içinde olmak ve sunumdan sonra da “keşke daha geniş ve devamı olsaydı” mesajları beni de mutlu etti.

Halkla İlişkiler kavramı ile 1979 yılında tanıştım. Eğitimler alarak uzun yıllar Gaziantep Üniversitesi’nin Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini yaptım. Halkla İlişkiler “inandırmak” üzerine yapılan ve kamuoyunun desteğini ve güvenini kazanabilmek için yapılan çalışmalardır. Kaynak ve hedef kitle arasında mesajı ve kullanılan kanalı doğru seçerseniz geribildirim “feedback” başarılı olur. Takım çalışması ve uyum bu başarıda en büyük etkendir.

Karşı tarafa anlatmak istediklerimizi söz, ses ve beden dili ile aktarırız. Beden dili karşınızdaki kişileri anlamanın, ne isteyip istemediklerini tahmin etmenin ve onlara mesaj gönderebilmenin en etkili yoludur. Aylarca dil dökerek anlatamadığınız bir şeyi tek bir hareket ya da dokunuş ile anlatabilirsiniz. Kişilerin beden dilini yorumlayarak, onlar hakkında tahminde bulunabilir ve beden dilini etkili bir şekilde kullanarak kişileri etkileyebilirsiniz.

Konuşma ve diksiyon da gençlerin dikkatini çeken diğer bir konuydu. Tavsiyelerim çok okumak, mümkünse yüksek sesle, kalem ile egzersiz yapmak, bol bol tekerleme çalışmak ve taklit yapmaktı. Ayrıca mutlaka inanarak ve içinizden geldiği gibi konuşmalısınız diyerek Türkçe de yapılan bazı hatalara dikkat çektim. Personeller değil personel, esnaflar değil esnaf gibi kendisi çoğul olan kelimelere “ler” “lar” eki konulmaması gerekir.

Protokol ve görgü konularında; masada ve araçta oturma düzeni, Türk Bayrağı asılma kuralları, iş ve özel yaşamlarında kullanabilecekleri temel bilgilerdi.

Özellikle Türk Bayrağı kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini düşünüyorum. Makam arkalarında Türk Bayrağı karşıdan bakıldığında sol tarafta ve ay yıldızlı gönderde olmalı, kullanılan diğer kurum bayrağı ay yıldızı olmayan göndere takılmalıdır. Bina üstünde ortada olmalı, karşıdan bakıldığında solunda asılması gereken en üst ve sağında ikinci üst derecedeki resim, flama vb. yer almalıdır.

Sağlıcakla kalın.