Kurtuluş savaşında büyük cesaret gösteren Gaziantep’in kahraman kadını “Yirik Fatma” ananın sözü bu…

Bugün Gaziantep, Türkiye'nin en büyük sanayi ve ticaret kenti olarak anılıyorsa, bunu, bu toprakları bizlere bırakan kadını ve erkeği ile kahraman ve aziz şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz''

Kurtuluş Savaşı’nın Güney Cephesi’nin beyni olan önce İngilizlerin sonra Fransızların saldırısına uğrayan Antep’in düşmana karşı verdiği amansız mücadelenin de adı olan “Gaziantep Savunması”  bir şehrin düşman ve açlıkla direnişinin simgesi olmuştur.

Gaziantep’te Fransızlarla savaş 1 Nisan 1920 - 8 Şubat 1921 arasında sürmüş, 25 Aralık 1921’de düşmandan temizlenmiştir. Antep’in henüz bütünüyle kuşatılmadığı sıralarda, düşmanın Norman Nakliye Kolu’nun hareket edeceği haberi gelince, buna karşı koymak için yola çıkan çete teşkilatına Şereküstü Mahallesi’nden Yirik Fatma da katılmıştır.

Gelmesini istemeyenler olmuşsa da, o, “Benim kanım, sizinkilerden daha mı şirindir? Gadanızı alıyım!” diyerek akıncılarla birlikte yola çıkmıştır. Rumevlek, İbrahimli, Arıl köylerinden gelen çetelerle Sinan Gediği’nde iki gün iki gece düşman nakliye kolunu beklemişlerdir. Bu sırada çetelerin dinlenmesini sağlamak için geceleri nöbet tutmuştur. Bekledikleri düşman gelmeyince cenk edemeden geri döndükleri için üzülmüştür. Elinde büyük bir et satırıyla, “çemrekli şalvarı üzerine inen boz abası, ayağındaki kırmızı yemenisi, ağaran saçlarını kapayan siyah örtüsüyle” çete teşkilatına katılan Antep’in Yirik Fatma’sının epeyi yaşlı bir kadın mücahidimiz olduğu anlaşılır.

Antepliler yiğittir ama kadınları bir başka yiğittir...Antep Harbinde, eline Türk Bayrağını alarak sokak sokak gezen ve halkı direnişe ve mücadeleye davet eden Gaziantepli Yiğit Anamız.. Ruhun şad olsun…

 

Mustafa Kemal Atatürk “Dünyada hiç bir milletin kadını -Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim diyemez!”