Kimbilir kaç kez, girdiğiniz bir yerde kendinizi çok iyi ya da çok kötü hissetmişsinizdir. Peki nedir sizi etkileyen derseniz mekanın dekoru ve o dekorun size yansıttığı enerjisidir. Mekanların size doğru enerjiyi yansıtması için dekorasyonda Feng Shui’den yararlanmanızı tavsiye ederim.

Peki nedir bu Feng Shui ? Kelime olarak rüzgar ve su anlamına gelen Feng Shui, doğadaki rüzgar ve suyun enerjisini evinize, hayatınıza katmayı amaçlıyor. Feng Shui ‘nin enerjisi yadsınamaz bir gerçek. Bir Uzakdoğu felsefesi olan Feng Shui’yi uyguladığınızda size kattığı enerji ve huzuru çok kolay fark edebilirsiniz.

Feng shui’nin dengesini sağlayabilmek için her yönün anlamını bilmemiz ve bu yönlerin enerjilerini evinize doğru olarak yansıtmanız gerekir. Bu enerjiye feng shui’de “chi” (çi) denir. Görselde gördüğünüz büyük çarkın adı “Bagua”’dır.

Her yönü ve yönlerin anlamlarını betimler. Ara yönlerle birlikte toplamda 8 yön ve merkez bulunmaktadır. Yingyang felsefesi ise iyi ve kötünün, olumlu ve olumsuzun, soğuk ve sıcağın, gündüz ve gecenin birbirini tamamlaması ve sonsuz bir döngü ile yaşamı doğurması..

İşte Feng Shui ile dekorasyonda dikkat edilmesi gereken en önemi şeylerden biri de negatif enerji anlamın gelen yin ve pozitif enerji anlamına gelen yang’ın birbirini tamamlayacak şekilde ve odaların işlevlerine göre kullanılmasıdır.

Ana başlıklarla ev dekorasyonu için Feng Shui aşk hayatında mutluluğu (yatak odası), bereketi ve bolluğu (mutfak), yaşamın akışında hareket ve canlılığı (salon), enerji dengesini (pencere ve kapılardan gelen enerji; banyo, tuvalet ve lavabolardan giden enerji) sağlamaya yönelik bir takım öğretiler içeriyor. Aslında iç güdüsel olarak çoğumuz Feng Shui’nin etkisi altındayızdır ama eksik kaldığımız ya da fark etmeden yaptığımız yanlışlar enerjinin tam olarak bize ulaşmasını engeller. Şimdi pozitif enerjinin sizlere ve yaşam alanınıza tam olarak yansıyabilmesi için bir takım önerilerim olacak.

1. Fazlalıklardan kurtulun!

Feng Shui felsefesine uygun dekorasyonlarda asla mobilya ve eşya kalabalığı yaratılmaz. Enerjinin kolayca hareket edebileceği ferah ve iç açıcı dekorasyonlar tercih edilir. Eskidiği için kullanılmayan, bozuk, kırık ve hiç bir şey evde tutulmamalı. İnsanın hayatındaki yenilenmeleri de geciktirir veya engeller.

2. Evin girişi (Antre) ilk izlenim önemli!

Burası enerjinin eve ilk olarak girdiği ve sonrasında evin geri kalanında veya dairede kendisini dağıttığı bölgedir.

Bu nedenle bu alan huzur akışını sağlamalı ve bu alanı mutlak suretle temiz ve bakımlı tutmak gerekir. Giriş kapısının tam karşısında ayna veya cam olmamalı. (Gelen enerji eve girmeden geri döner.) Kapıya veya kapının kenarına gelenlerin içeri girmeden önce görecekleri, olumlu hissedecekleri bir şey asılmalı. Kapıdan girer girmez görülebilecek bir yere koruyucu bir şeyler asılmalı (Nazar boncuğu, fil, kuru biber, vs) Yemek yenilen masa ve yatak odası evin girişinden gözükmemeli. Huzursuzluk vereceği düşünüldüğü için eve girerken saat görülmemeli.

3. Koridorlar hem dolu hem boş!

Koridorlara resim asmak, mum, bitki koymak veya halı sermek gerek ancak İdeal enerji akışı için, “yolda” duran tüm mobilyalar kaldırılmalı sadece koridorda oluşacak hızlı enerji akışını engellemek için tavandan bir şey asmak iyi olabilir. (Bambu, rüzgar çanı vs)

4. Her odanın bir rengi var!

Salonda çok farklı renkler bir arada olmalı, tek renk ağırlıklı olmamalı. Salon aktif bir yer ve salondaki renklerin insanın hayatına renk kattığı düşünülüyor. En azından 5 elementin renkleri olmalı (Ateş; kırmızı-turuncu, toprak; kahverengi tonları, tahta; yeşil tonları, su: mavi tonları, metal; gümüş-altın gibi metalik renkler veya direk metalin kendisi). Özellikle en az bir tane kırmızı nesne veya resim bulunmalı.

Mutfaklar mavi veya siyah olmamalı. İştah için kırmızı, formda kalmak için yeşil, kolay hazım için sarı olmalı. Beyaz veya kahverengi de olabilir. Yine en az bir kırmızı obje olmalı.

Yatak odasında yer, duvar, mobilyalar ve halı insan teninin tonlarında olmalı. (Beyaz’dan koyu kahveye kadar) Kırmızı renkli bir obje veya resim olmalı ama canlı renkler abartılmamalı. Şehveti uyandırmalı ama uykuyu kaçıracak kadar enerji vermemeli.

Banyoda, mavi, yeşil ve beyazın yanı sıra evin geri kalanından koparmayacak toprak rengi detaylar olmalı.

Kullanılan dekoratif objelerde ise altın rengine yer açın altın rengi, bolluk, bereket ve serveti temsil eder. Sarı temele dayanan bu renk tonu aynı zamanda sıcaktır; canlılık, güven ve iyimserlik katar. Işığı yansıtan metalik her türlü objeyi enerji katması için evinize davet edebilirsiniz.

5.  Yerine göre ayna!

Feng Shui’ye göre aynalar yatak odasında olmamalı. Enerjiyi “yuttuklarına” ve uyku sorununa yol açtıklarına inanılıyor. Ayrıca kapının karşısında da hiçbir şekilde aynanın olmaması gerekiyor. Odaya girenin enerjisini de yansıttığı için gelen kişinin kendisinin hoş karşılanmadığı düşünmesine yol açıyor. ?Aile bireyleri veya arkadaşlar için buluşma yeri olan odalar ise örneğin oturma veya yemek odası, aynalar için uygundur. Yemek masasının üstüne asılan aynanın, masanın bereketini artırdığı düşünülüyor. Aynalar doğru kullanıldığında pozitif enerjiyi artırır ve alanın geniş görünmesini sağlar.

6. Beş element!

Feng Shui ile dekorasyon oluştururken ateş, toprak, metal, su ve ağaç elementlerinin birbirleriyle etkileşimleri çok önemlidir. Bu beş temel elementin dekorasyonda yıpratıcı bir etkiyle kullanılması gerekir. Örneğim, bu felsefeye göre insanların hayatlarındaki şanslarını doğrudan etkileyen bir yaşam alanı olan mutfak dizaynlarında ateş elementini temsil eden ocakla su elementini temsil eden lavabo yan yana gelip birbirlerinin enerjilerini olumsuz etkilememelidirler. Karşılıklı iki tezgahta uygulanan lavabo ve ocak üniteleri ya da L mutfaklar Feng Shui tarzı dekorasyon için ideal tasarımlardır.

7. Yatak odasındaki görsellere dikkat!

Odaya asılan görseller hayatımızda yaşamak istediğimiz görüntüler olmalı. Tek başına bir insan veya mutsuz hüzünlü resim olmamalı. Feng Şui uzmanları, ailenin kendi fotoğraflarındansa, (özellikle çocukların veya çiftin ebeveyninin fotoğrafı olmamalı) çift şeklinde hayvan fotoğraflarını veya şehvet uyandıran çizimleri tavsiye ediyor.Nevresim takımı geometrik şekilli olmamalı, mümkünse düz renk ve insan tenine yakın renkler olmalı. (Beyazdan, koyu kahverengiye kadar) Geometrik şekiller uyurken huzursuz eder.

8. Banyolarda da Feng Shui

Banyo ve tuvaletler Feng Shui de kayıp alan olarak değerlendirilir. Bu sebeple gereğinden büyük olmamalı. Olabildiğince kompakt çözümlerle alanı ideal şekilde değerlendirmeye özen gösterin. Lavabo ve klozetlerde suyun akışını yavaşlatacak çözümler tercih edebilirsiniz. Klozeti kullandıktan sonra kapağını kapamaya dikkat edin. Diğer yaşam odalarında da olduğu gibi evin yönüne göre malzeme seçimleri yapılmalıdır. Dış kapısına pozitif enerji yansıtan minik bir ayna asabilirsiniz.

Bolluk bereket ve enerji için her şey öncelikle bilinçte başlaması gereken bir durum. Önce bilinç bolluğunu ve pozitif enerjiyi içimizde barındırmalıyız. Daha sonra da yukarıda bahsettiğim öneriler ile yapacağınız ufak değişimlerle bu enerjiyi yaşam alanlarınıza yansıtabilirsiniz.  

Pozitif enerjilerin tüm yaşamınızı aydınlatması dileğiyle…