Erdemoğlu Holding bünyesine geçtikten sonra, yaptığı ve yapacağı yatırım hamleleri ile Türkiye gündemine oturan SASA Polyester San. A.Ş. , yeni tesisini Adana Yumurtalık sanayi bölgesinde kuruyor. Maliyeti 20 milyar dolar olarak revize edilen ve ülkenin en önemli yatırımlarından birisi olacak olan, 11 milyon metrekarelik dev yatırımın ilk adımı liman olacak. Büyük yatırım ile ilgili merak edilenleri, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, dergimiz okurları için cevapladı.

 

-Sizi biraz tanıyalım...

 

1962 Adıyaman Besni doğumluyum. İlkokul 1.ve 2. Sınıfı Besni’de, 3-4-5.sınıfları Şehreküstü’deki Ahmet Çelebi İlkokulunda okudum. Daha sonra Atatürk Lisesi’nde ortaokula başlayarak devamında 1979 yılında yine aynı okulda lise öğrenimimi tamamladım. Aynı yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünü kazandım ve orada öğrenimime devam ettim.2 ay sonra tüccarlığa Trabzon’da başladım. Trabzon, Gaziantep’ten sonra benim ikinci memleketim diyebilirim.1983 yılında mezun olduktan sonra askerlik görevimi de tamamlayarak 1986 yılında çalışma hayatına atıldım.

 

-Türkiye’nin ve bölgenin en büyük şirketlerinden biri olan ve Erdemoğlu Holding A.Ş. bünyesinde bulunan SASA Polyester Sanayi A.Ş.’nin kuruluş ve holding bünyesine geçiş sürecinde, size bu kararı verdiren en önemli sebep ne oldu?

 

Biz SASA’yı almadan sanırım 2 yıl önceydi, Türkiye’nin 1 Milyon 250 Bin ton/yıl polyester hammadde ithal ettiğini gördük ve bununla ilgili üretimde neler yapabiliriz diye düşündük. Yurtdışında üretim yapan firmaları gözlemledik ve nasıl yapabiliriz konusunda araştırmalar yaptık. Daha sonra ailece, holding olarak bu konuda ülkemizde yatırım kararı aldık. Tekirdağ’da Organize Sanayi yapılacağını duymuştuk. O zamanlar, Gaziantep’in eski, İstanbul’un şimdiki valimiz olan Sn. Ali Yerlikaya, o zamanlarda Tekirdağ valisi idi. . Biz bu kararı aldıktan sonra, Dinarsu tesislerimiz orada olduğu için bize de bir yazı geldi ve gittik görüştük. Yatırım yapma kararımızın olduğunu ve 2 Milyon M2 yer gerektiğini belirttik. İlk etap ve ikinci etabında bir kısmından oluşacak olan yer ile ilgili tamam dedik. Görüşmelerimiz devam ediyordu. Hammaddeyi nasıl getireceğiz ve teknik kadro ile ilgili kiminle çalışmalıyız, bunların hesabını da yapmaya başlamıştık.

Akabinde, yaklaşık 8 ay sonra Tekirdağ Organize Sanayi için burası tarım arazisidir diye mahkemeden karar geldiğini duyduk. Tabi yatırım planlarımız da durdu. Daha sonra Marmara Bölgesinde yer aramaya başladık. Sonra bir arkadaşımız ile sohbet ederken “Madem bu yatırımı yapacaksın, neden SASA’yı almıyorsun” dedi. Bunun üzerine devam eden görüşmelerden sonra kısmet oldu ve SASA’yı aldık.

 

Adana Yumurtalık’ta yapılacak yeni yatırımdan bahseder misiniz?

 

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yapılacak yatırım hakkında bilgi veren İbrahim Erdemoğlu, 'Bölgede yaklaşık 4 milyon 58 bin metrekarelik bir alanı satın aldık. Buna ek olarak vatandaşlardan yaptığımız arazi alımları devam ediyor ve toplamda 10 milyon metrekareye yakın olacak. Satın alma işlemlerinin tamamlanması bir yılı bulur. Her şey normal giderse, gelecek sene altıncı veya yedinci ayda çalışmalara başlarız. Mühendislik ve finansman konusunda global ölçekte firmalarla çalışıyoruz. Öncelikle orada liman yapmamız lazım ve ilk adımımız bu olacak. İkinci adım olarak PP (Polipropilen) tesisi düşünüyoruz. Sonra rafineri ve aromatik kimyasalları üretmeyi planlıyoruz.

Röportajın devamını okumak ve dergimize abone olmak için tıklayın