Gaziantep’in yeşil altını ve vazgeçilmez markası olan Antep Fıstığını ve fıstık ile yapılan önemli ürün yelpazesini dünyaya taşımayı başaran Fıstık Evi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kavsara ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. ”Başarımızı, işimizi özellikle şehrimizin adıyla anılan Antep fıstığını bütün dünya platformunda hakettiği noktalara getirmek istiyoruz” diyen Kavsara ile yapmış olduğumuz söyleşimiz sizlerle..

-Sn.Mehmet Kavsara sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1959 Gaziantep doğumluyum, lise mezunuyum,2 çocuk babasıyım. Şu anda Tüksiad (Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği ) Yönetim Kurulu üyesiyim.1980 yılında zamanın önemli tarım ticaret merkezlerinden biri olan Şirehan da dededen kalma küçük bir dükkanda sektöre adım attım. Şimdilerde ise Fıstık Evi markasıyla işlenmiş antepfıstığı üretiminde Türkiye’nin aranan markalarından biri olmayı başardık.

-Fıstık Evi’nin kuruluş aşamasından bahseder misiniz?

Fıstık Evi’nin temelleri 1946 yılında rahmetli dedem ve babam tarafından atıldı.Uzun yıllar şahıs firması olarak faaliyet göstermiştir. Daha sonra “Fıstık Evi” markasının işimize uygun firma ismi olacağına kanaat getirdikten sonra birçok gruplara patent ve tescili yapılmış olup ,1981 yılından bu yana Fıstık Evi olarak anılmaktadır. Daha sonra Fıstık Evi’nin yanı sıra ileriye dönük yatırımlarımızla ilgili fıstıkella,bademella ve enerjix fıstık markalarını da almış olup tescillerini yaptırmış bulunmaktayız. Bu ürünlerimiz ile Gaziantep’ten Türkiye’ye ve Ülkemizden de Dünyaya açılmaya başlayarak fıstığımızın lezzetini dünya pazarlarına taşımaya devam ediyoruz.

-Gaziantep’in Yeşil altını antepfıstığıdır. Fıstık Evi antepfıstığından ürettiği ürünlerle ve uzun yılların tecrübesiyle marka olmuş durumda. Bu başarınızı neye borçlusunuz?

Antep fıstığı Tanrının yöremize bahşettiği bir nimettir. Zira en verimsiz topraklarda bile kayalık,taşlık,ova her türlü toprak yapısında yetişebilme özelliği olan “Antep fıstığı” çok değerli bir besin kaynağıdır.İçine girmiş olduğu bütün ürünlere fazlasıyla lezzet katmakta ve katma değer yaratmaktadır.Bunun içindir ki 2 yıldır piyasaya sürmüş olduğu fıstıkella ve bademella ürünleri gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok büyük bir beğeni kazanmıştır. Başarımızı,işimizi özellikle de şehrimizin adıyla anılan Antep fıstığını bütün Dünya platformunda hakettiği noktalara getirmek istiyoruz. Bununla ilgili özellikle son 10 yıldır geçmişte Atalarımızdan almış olduğumuz bilgilere ek olarak her türlü teknolojik yatırımlarımıza halen devam etmekteyiz. Hali hazırdaki ürünlerin yanısıra birçok değişik ürünleri de çok yakında hizmete sunacağız.

-Fıstık Evi hangi müşteri kesimine hitap ediyor, yıllardır süregelen devamlı müşterileriniz var mıdır? Müşterilerin Fıstık Evi’nden beklentileri nelerdir?

Biz Fıstık Evi olarak Türkiye’nin en önde gelen çikolata,lokum,helva ,krokan,ezme,baklava,pastane,dondurma ve kuruyemiş firmalarının ana tedarikçisi konumundayız. Özellikle uzun yıllardır hiç değişmeden tek tedarikçisi olduğumuz kurumsal firmalarımız mevcuttur.Müşterilerimizin Fıstık Evi’nden beklentileri 365 gün kusursuz hizmet kalitesi,fiyat,ambalaj ve zamanında temin ile müşterilerine en iyi hizmeti sunmaktır.Bu sebeple kurumsal yapımızı ve teknolojik altyapımızı çağımızın getirdiği önemli yeniliklerle harmanlayarak kendimizi sürekli geliştirmeye devam etmekteyiz.

-Fıstık Evi olarak bünyenizde kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Firmamızda şu an 45 kişi istihdam ediyoruz. Tesisimizde çalışan birbirinden değerli personellerimiz mesleğini en iyi şekilde yapmakta olup uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz.

-Bilindiği üzere antepfıstığı bir yıl bol ürün verir bir yıl düşük ürün verir. Bu yıl da antepfıstığının rekolte olarak düşük olduğu bir yıl ve bu durum da fıstık fiyatlarına yansıdı. Fıstık fiyatlarının yüksek oluşu sektörünüzü nasıl etkiliyor?

2017 mahsulü maalesef yok denecek kadar az ürün rekoltesi ile olmuştur. Herkesin bildiği üzere fıstığın 1 yıl var ,1 yıl yok yılıdır ama yok olduğu yıllarda da mahrum etmeyecek kadar ürün rekoltesi olabiliyordu. Fakat bu sene rekoltemizin çok az olduğu görülmüştür.Bu da otomatikman fiyatlarımıza yansımıştır. Örneğin geçen yıl 55,00 TL olan boz iç fiyatımız ,bu yıl 110,00 TL seviyelerindedir. Kavrulmuş tuzlu fıstık geçen sene 25,00TL iken bu yıl 50,00 TL civarında seyir etmektedir. Fiyat artışından dolayı tüketimde %15 – 20 civarında satışlarımıza etkisi olmuştur.Fıstık Evi ,kalitesini almış olduğu ulusal ve uluslararası belgelerle tescillemiş durumda.

Fıstık Evi’nin bu kapsamda almış olduğu kalite sertifikalarından bahsedebilir misiniz?

10 yıl önce başlayan süreçle birlikte Tarım Bakanlığı’na bağlı gıda üretim belgelerimiz daha sonra ISO 22000,ISO 9001,Uluslararası BRC sertifikası ,en son olarak da Helal Sertifikamızı almış bulunmaktayız.

KOSGEB destekleriyle laboratuvar yatırımlarımızı en son teknoloji ile kurup bütün mikrobiyolojik fiziksel ve alfatoksin analizlerimizi yapabilmekteyiz.Hali hazırda ürünlerin yanı sıra birçok değişik ürünleri de çok yakında hizmete sunacağız.

-Fıstık Evi’nin yurtdışı pazarından biraz bahseder misiniz?

Özelikle son yıllarda Ekonomi Bakanlığı’nın yurtdışı fuarlarına vermiş olduğu destekler ile birlikte UR-GE  kapsamında bizlere çok büyük katkıları olmuştur.3 tane yurtdışı fuarı , 4 kez de ikili görüşmelerle farklı ülkelerde fuarlara katılma ve görüşme imkanımız olmuştur.Bunların akabinde değişik 5 ülkeye 2016 ve 2017 yıllarında ihracatımızı gerçekleştirdik.Ayrıca KOSGEB’in yurtiçi fuar desteklerinin ihracatımıza katkıları olmuştur çünkü yurtiçifuarlarımızda da yoğun bir şekilde yabancı ülke firmalarının katılımları ile fuar organizasyonları sağlanmaktadır. Özellikle de bu yıl olmasa da gelecek yıl ciddi ihracat potansiyelimizin olacağına inanmaktayım. Firmamız olarak ihracata ve yeni pazarlara açılmak adına hedef pazar olarak belirlediğimiz Birleşik Arap Emirlikleri,Kuveyt,Bahreyn,Ürdün,İtalya,Hollanda,ve ABD ülkelerine ihracat imkanlarını araştırmayı hedefliyoruz.

-4 kuşaktır Gaziantep’te bu sektördesiniz. Nesilden nesile süren bu başarınızdan bahseder misiniz ?

İşimi sevmek ,işime saygı duymak  ve çalışanlarımıza da bu motivasyonu sağlamaktır. En önemlisi asla kaliteden ödün vermemektir. Kaliteden ödün vermeden geçmişten geleceğe tecrübe ve birikimimizle teknolojik gelişmeleri harmanlayarak alanında uzman personelimizle başarıya giden yolda önemli mesafeler kattetiğimize inanıyoruz. Zira “Antep fıstığı” üretimden işlenmesine ,satın almadan tadıma ve paketlemeye kadar her aşaması ayrı bir ustalık ,bilgi,tecrübe,birikim ve incelik isteyen bir üründür.

-Fıstıkella markanız Dünya pazarlarına açılıyor. Fıstık Evi olarak yeni ürünleriniz ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Biraz önce yukarıda belirttiğim gibi “Fıstıkella” tamamen doğal bir  ürün olup hiçbir katkı maddesi kullanılmaksızın fıstık ve şekerin birbirine homojen bir şekilde karıştırılması ile yapılan bir üründür. Bu ürünün besin ve kalori değeri yüksektir. İçinde birçok vitamin ve mineralleri barındırmaktadır.

Fıstıkella ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı reklam çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir.Yeni ürün çalışmalarımıza da ağırlık vemekteyiz. Tüketiciye yönelik veya endüstriyel anlamda farklı ürünlerimizi yakın zamanda tanıtacağız. Yurt dışında fuarlara katılıp ürünlerimizi daha çok kitlelere ulaştırıp ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz.