Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu Dünya Gazetesi’ne verdiği röportajda , 'Zaman, krizi fırsata çevirmek için girişimcilere özgü becerileri daha faza kullanma zamanıdır' dedi. Konukoğlu 'Artık eskiye dönüşü unutmalıyız. O defter kapandı. Normalleşme süreci denilince kimsenin aklına pandemi öncesi dönem gelmemeli' mesajı iverdi.

 

Konukoğlu, 'Pandeminin etkilerinin en az iki yıl daha hayatımızda etkili olacağına dikkat çekerek, ‘ Dünya ticareti normale dönene kadar köprülerin altından çok sular geçecek. Nakit çok kıymetli olacak. Planlaması çok iyi yapılmalı. Pandemi sonrasında, kişilerin günlük yaşam şekli ve tüketim alışkanlıkları değişecek ve gıda, lojistik, sağlık ürünleri öne çıkacak Ambalaj, sağlık yatırımları, lojistik ve gıda sektörleri ön plana çıkacak” dedi.

 

HIZLI KARAR ALAN YÖNETİMLERE SAHİP OLMALIYIZ

 

Pandemi kaynaklı küresel bir krizin içerisinde olduklarının altını çizen Konukoğlu, ‘Birçok şirket e-ihracat ve e-ithalat akışlarını artıracak ve hızlandıracak yatırımlara yöneldi. Pandemiyle birlikte hayatımıza birçok yeni kavram girdi Dünya genelinde alınan önlemler, uluslararası ticareti de yeniden şekillendirip dijital ortama taşıyor. Her krizin fırsatı da beraberinde getirdiği bir gerçektir. Şirketler kriz dönemlerinde yeni arayışlara girer. Kurumsal kaynak planlaması, riskleri ve avantajları doğru tespit edilmiş pazar araştırması, inovasyon ve tecrübe önemlidir. Tabu tüm bunları yaparken güçlü altyapının yanı sıra profesyonellerden oluşan, hızlı kararlar alan yönetime sahip olmalısınız. Değişim ve dönüşüm dönemlerini iyi okuyabilenler umduğundan fazla ve hızlı büyüyecek: okuyamayanlar hesapladığından daha fazla ve hızlı küçülecektir’ dedi.

 

ANADOLU’DAKİ YATIRIMCILARA TAVSİYELER

 

Anadolu’daki yatırımcıların da piyasalardaki değişime uyum göstermelerinin çok önemli olacağını söyleyen Abdulkadir Konukoğlu, ‘ Anadolu'daki yatırımcılar şimdiye kadar yerel üretim koşullarını iyi kullanarak dünya pazarlarına açılmışlardı. Artık müşterilerinin yani insanların davranış ve beklentilerini daha fazla dikkate alacakları saha araştırmalarına da ağırlık vermek zorunda kalacaklar. Artık eski alışkanlıklardan vazgeçip teknolojinin nimetlerinden daha fazla yararlanmamız gerekiyor. Pandemi ile dünya öngöremediği bir krizle karşı karşıya kaldı ve dijital dönüşümün önemini kavradı. Artık eskiye dönüşü unutmalıyız. O defter kapandı. E-ticaret uzak bir hedef iken, birkaç haftada belki de 5-10 yılık yol alındı ve güçlü e-ticaret yeni normal oldu. Yeni normal makro ekonomik açıdan da önemli değişimlere yol açabilir. Yeni normal, milli gelir bileşenlerinde köklü değişimlere sebep olabilir. Milli gelir yapısında bilişim, sağlık, lojistik gibi sektörlerin hızlı yükselişine şahit olabiliriz’ şeklinde konuştu.

 

HER KRİZ FIRSATI GÖREBİLENE AYNI ZAMANDA BİR FIRSATTIR.

 

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu COVID-19 sonrası insanların, toplumların, ülkelerin yani müşterilerin davranış kalıplarında büyük değişimler olduğuna dikkat çekerek, ‘Bu davranışların, yapılmış ve yapılacak yatırımları etkilememesi mümkün değildir. Bu nedenle yatırımlarda klasik fizibilite ve verimlilik raporlarının yansıtmak,  tüketici veya müşteri davranışlarındaki değişimleri belirleyen araştırmalar yaptırmak, anketleri iyi izleyip anlamlandırmak, bu konularda çalışan dünya ve Türkiye'deki gelişmeleri yalandan izleyebilen uzman ve akademisyenlerle beraber çalışarak raporlar hazırlatmak önemli hale geldi’ diye konuştu.

 

YENİ DÖNEME UYUM SAĞLAMAK ZAMAN ALACAK

 

COVID-19 ile teknolojik ve dijital dönüşüm sürecinin hızlanmasına da değinen Konukoğlu, ‘Kimi şirketlerde 4-5 yıl da gerçekleşmesi beklenen dönüşüm birkaç ayda gerçekleşti. Bu dönüşümle kısa ve orta vadede iş hayatı ve toplum nasıl etkilenecek? Yeni bir dünya düzeni oluşuyor. Yeni düzene uyum sağlamak zaman alacaktır. Tüketicinin taleplerinin doğru karşılanması yolunda yeniliklere ve teknolojik dönüşüm süreçlerine daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Özellikle dijital dönüşüme odaklanacağız. Sanko olarak teknolojiye yatırımlarımızla dijitalleşme sürecine en hazır kurumlardan birisi olduğumuzu gördük. 2018'de başlattığımız çalışma kapsamında, 2023'e kadar holding bünyesindeki tüm şirketlerin altyapısını dijitalleştirmeye odaklanmıştık. COVID-19 ile bu süreç hızlandı. Bugün tüm sektörlerimizdeki firmalarımızda dijital dönüşüm adına önemli projeler yürütüyoruz’ dedi.