Balat, “Başarı En Büyük Mutluluktur” ilkesiyle yola çıktığımız iş hayatımızda, MB Holding olarak İnşaat, Enerji, Yapı Malzemesi, Tarım, Medikal Tekstil sektörlerinin ardından belirtmek isterim ki Türkiye’nin gözde sektörlerinden biri olan turizm sektörüne de uluslararası bir kalite ortaklığıyla girmiş bulunmaktayız. Sektördeki bir başka çalışmamız ise termal ve sağlık turizmi. Bulunduğumuz her sektörde öncü olma politikamız gereği bu sektörde de yatırım çalışmalarımız hızla devam ediyor” diye konuştu. 

Kısaca ailenizden ve öğrencilik yıllarınızdan bahseder misiniz?

Türkiye’de çimento ve beton kullanımının yeni başladığı zamanlarda, o zamanların meşhur ustalarından biri olan Sıvacı Salman Usta’nın 5. çocuğu olarak, 1940 yılında Gaziantep’te dünyaya geldim.

18 yaşından sonra üniversiteyi kazanmak için çalışmaya başladım. O zamanlarda üniversiteler teknik üniversite şeklindeydi. Tıp Fakülteleri sınavla alım yaparken diğer fakülteler alım konusunda serbest davranıyordu. O zamanlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de birer üniversite vardı. Ben İstanbul Teknik Üniversitesi sınavlarını tercih ettim. İstanbul’a toplamda 48 saat süren bir tren yolculuğunun ardından vardım. İstanbul’a ulaştığımda Taşkışla binasında gerçekleşecek olan sınav merkezine doğru yol aldım.  O zamanlarda mühendis olmak bizler için çok büyük bir gururdu. Benim için hala gurur verici bir meslek tabii. Girdiğim sınavda 6 bin öğrenci müracaatı içinden 123. kişi olarak sınavı kazanmayı başardım. Mühendislik sürecim bu şekilde başladı. Başarılı bir eğitim hayatım sonucunda mezun olurken üniversitenin kapısında Devlet Su İşleri, Karayolları gibi kurumlardan görevliler bekliyordu. Onlarla çalışmamız için bizleri ikna etmeye çalışıyorlardı. Çünkü o zamanlarda mühendis olmak kıymetli bir hadiseydi ve mühendisler iş arayışına girmezdi iş onlara gelirdi...

Babanız Salman Usta’nın sizin başarılı bir mühendis olmanızda önemli bir yerinin olduğunu söylüyorsunuz. Bir ustanın oğlu olarak çok önemli mevkilere gelmiş bir isimsiniz. Salman Usta’nın Başarı Hikayeleri elbette size ışık olmuştur... .

Babam Salman Usta; Gaziantep’in en eski ve enönemli sıvacı ustalarından biriydi. Benim için azmi ve başarılarıyla en büyük örnekti. Onun benimle duyacağı gurur her şeyin ötesinde bir değerdi. Üniversite sınavlarına hazırlandığım süreçlerde babam, benim okumam için elindeki imkanların da üzerine çıkarak bana destek verdi.

Salman Usta ile ilgili bir anıyı sizlerle paylaşmak isterim... Bir gün Dayı Ahmet Ağa İlkokulu’nda bir süs havuzu yapılması kararlaştırılıyor. O zamanın Valisi, Milli Eğitim Müdürleri şehrin ustalarıyla okul bahçesine geliyor ve yapılacak olan havuz yerini hep birlikte inceliyorlar. Bu ekip içerisinde babam da yer alıyor. Bir mühendis çağırarak fikir alalım diye düşünüyorlar. Karkamış Gaziantep demiryolu hattını yapan mühendisi çağırarak okula yapılacak süs havuzunu anlatıyorlar.

Röportajın devamını okumak ve abone olmak için tıklayın..