Yaşantımızın her alanında kullanılan aroma ve esansların ülkemizde de ağırlıklı olarak kullanılan birçok yeri bulunuyor. Bu konuda Gaziantepli olan ve Türkiye’nin. 7-8 üreticisinden birisi konumundaki Aresa Flavour & Fragrance, 2014 yılında, aroma ve esans üretimi yapmak üzere Gaziantep'te kuruldu ve şimdide yıllarca süren AR-GE çalışmaları ve pazar araştırmaları ile hedef büyütmeye devam ediyor. Markanın hikayesini kurucularından olan Mehmet Deniz Özatıcı’dan dinledik.

 

- Kendinizden bahseder misiniz?

 

1984 Gaziantep doğumluyum. İlköğretim ve liseyi Gaziantep’te okudum. Lisans eğitimimi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde tamamladım. Kimya bölümü mezunuyum. Üniversite biter bitmez vatani görevimi tamamlayıp 2006 yılında profesyonel çalışma hayatına başladım. Farklı firmalarda laboratuvar sorumlusu, GC-MS uzmanı ve satış biriminde profesyonel olarak çalıştım. 2013 yılında kendi işimi yapmaya karar verdim. 2014 yılında Aresa Kimya’yı kurdum. İşime olan bağlılığım ve sevgimle çıktığım bu yolculuğa kardeşim Soner ÖZATICI, abim Ali ÖZATICI ve çok değerli çalışma arkadaşlarımızla birlikte her geçen gün büyüyerek ve güçlenerek emin adımlarla devam etmekteyiz. Evli ve 2 erkek çocuk babasıyım.

 

-Aresa Kimya ne zaman kuruldu? Hikayesinden bahseder misiniz?

 

 

Aresa Flavour & Fragrance, 2014 yılında, aroma ve esans üretimi yapmak üzere Gaziantep'te kurulmuştur. Aile geleneği olan ticari geçmişi sayesinde dürüstlüğü ve güvenilirliği ilke edinen firma, genç ve dinamik ekibi ile birer iş ortağı olarak gördüğü müşteri firmalarına aroma, esans ve ıslak mendil solüsyonu üretimi yapmaktadır. Bunların yanı sıra deterjan ve kozmetik hammaddeleri ile bitkisel yağ ve ekstraktlarının tedariğini ve satışını yapmaktadır.

Her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eden firmamızın, bilimsel bilginin yanı sıra tutku ve iyi niyetle sürdürdüğü çalışmaları sayesinde müşterilerimizin çözüm ortağı olmasından büyük mutluluk duyuyorum.

Kaliteden ödün vermeden inovatif ürünler üretmeye devam edeceğiz.

 

Gaziantep’te, sektörünüzde tek olduğunuzu biliyoruz. İş fikri nasıl ortaya çıktı?

 

Aslında Gaziantep’te değil bölgede tekiz diyebilirim.

Çevremde gördüğüm, kullandığım, tattığım her şeyin içeriğini ve detaylarını merak eder ve incelerim. Bundan kaynaklı, yaşantımızın hemen hemen her alanında kullanılan aromalar ve esanslar hep ilgimi çekmiştir. Bu sektörü araştırmaya başladığımda işin meşakkatli ve ciddi bir bilgi gerektirdiğini gördüm ve durum beni daha fazla heyecanlandırdı. Uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmalarıma, pazar araştırmalarıma, heyecanıma, merakıma ve mesleki donanımıma güvenerek bu sektöre girmeye karar verdim.

 

- Ürünlerinizin yurt içi ve yurt dışı talebinden bahseder misiniz?

 

İnsanın olduğu her yerde gıda, deterjan ve kozmetik tüketimi vardır. Bu tüketimin olduğu her alanda ise aroma ve esans kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla gıda, deterjan ve kozmetik ürünleri üreten firmaların olduğu dünyanın her yerinde satış potansiyeli vardır. Biz de yurt içi ve yurt dışı fuarlarda aktif bulunarak, satış ağımızı genişletiyoruz.

Şu an ise 5 bölge, 25 ülkeye ihracatımız vardır. Her geçen gün uluslararası kanallar aracılığı ile yurt dışındaki potansiyelimizi arttırarak farklı ülkelere de ürün satmaya, ihracatımızı artırmaya devam edeceğiz.

 

- Aresa kimya ürünleri hangi alanlarda kullanılıyor?

 

Doğanın sınırsız güzelliklerinden ilham alıp bilimi ve teknolojiyi kullanarak geliştirdiğimiz aroma ve esanslarımızla hemen hemen her sektörde önemli bir rol üstleniyoruz.

Geniş ürün yelpazemiz ile neredeyse tüm gıda sektörüne hitap ediyoruz. Çeşni grubu ürünlerimiz ile cips, kuruyemiş, baharat vb. sektörlerde farklı damak tatlarına uygun ürünler sunuyoruz. Sıvı aroma ve Spray dryer teknolojisi ile ürettiğimiz toz aroma grubu ile içecek, sakız, şekerleme, çikolata, dondurma, unlu mamuller, bulyon, hazır çorba vb. sektörlerde aktif olarak ürün geliştiriyor ve üretiyoruz.

Gelişmiş esans kütüphanemiz ile deterjan ve kozmetik sektörlerine uygun, kaliteli ve zevkli ürünler ile üretimlerimize devam ediyoruz. Kokunun insanlar üzerinde ki etkisini ve ürün seçimindeki öneminin farkındayız. Bundan dolayı, her sektöre ve ürüne uygun, en doğru kokuyu belirliyor, geliştiriyor ve sunuyoruz.

 

- Ar-Ge’nin firmanız için önemi nedir?

 

Ar-Ge, sektörümüz ve firmamız için büyük önem arz ediyor. En iyisi olmak ve ülkemize katma değer sağlamak için araştırma ve geliştirmenin öneminin farkındayız. Alanında uzman ve genç ekibimizle bu işi titizlikle sürdürüyoruz. Gelişen dünya ve trendlerin yakın takipçisiyiz. Çalışmalarımıza yön verirken çağın değişimlerini göz önünde bulundurarak insana ve çevreye duyarlı yaklaşımı önemsiyoruz. Yapılan her yeni tat ve koku tasarımlarının, son ürün uygulamaları bizim için çok değerli. Bu sayede iş ortaklarımızın çözüm ortağı oluyor ve Ar-Ge nin kapısını kendilerine aralıyoruz.

Ar-Ge, kalite kontrol, enstrümantal analiz ve uygulama laboratuvarlarımız toplam 1.000,00 m2 alana kuruludur. Çalışanlarımızın %50 sini Ar-Ge ekibimiz oluşturur.