”Babam ve Kurucumuz Mehmet Erdemoğlunun bize bıraktığı prensipler ve nasihatler çerçevesinde iş ve sosyal yaşamımızı şekillendirme gayreti içinde yaşamımıza devam ediyoruz” diyerek önemli mesajlar veren Erdemoğlu ,yatırımları,hedefleri ve eğitime verdiği önemi bizimle içtenlikle paylaştı.

 

Merinos’un kurucusu bilge Mehmet Erdemoğlu’nun evlatlarına bıraktığı iş prensipleri hakkında bilgi vererek kendinize temel kriter olarak gördüğünüz bir öğüdü ya da tavsiyesi nedir ?

Babam ve Kurucumuz Mehmet Erdemoğlu’nun bize bıraktığı prensipler ve nasihatler çerçevesinde iş ve sosyal yaşamımızı şekillendirme gayreti içinde yaşamımıza devam ediyoruz. Onun bize bıraktığı prensipler :

• Asla yalan söylemeyin

• Hiçbir zaman dürüstlükten şaşmayın

• Kimseyi azarlamayın hor görmeyin

• Kimsenin işine müdahale etmeyin, bitmiş işi bozmaya çalışmayın

• Ödemelerinizi söz verdiğiniz zamanda yapın

• İşçinin parasını alın teri kurumadan ödeyin

• Pazarlık yaptığınız işten ödeme sırasında tekrar para kesmeyin

• Söz ağızdan çıkar. Anlaşma yaptığınız bir alışverişten zarar etseniz dahi dönmeyin

• Herkese karşı hoşgörülü olun

• Ailenize her zaman sahip çıkın. Eş, dost ve akrabalarınızı bırakmayın

• Kapınıza gelen kimseyi geri çevirmeyin

• Servetin sınırı yoktur mükafatı vardır.

• İşinize, insanınıza, vatanınıza, devletinize, bayrağınıza sahip çıkın.

Bütün bu prensiplere uyuyor ve hayatımızın her alanında uyguluyoruz.

Erdemoğlu Ailesi olarak istihdama büyük katkı sunuyorsunuz. Bu kapsamda Erdemoğlu Ailesi bünyesinde kaç firma mevcut ve bu mevcut olan firmalarda kaç kişi istihdam ediliyor?

Erdemoğlu Ailesi olarak bünyemizde İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep, Çerkezköy, Zonguldak Alaplı, Besni, Almanya ve Rusya da olmak üzere 13'ü Türkiye’de 2 si Yurtdışında olmak üzere 15 firmamız mevcuttur. Bu firmalarımızda toplamda ekim sonu itibarı ile 8000 i aşkın personel istihdam edilmektedir.

Türkiye büyük bir ekonomik kriz sürecinden geçmeye devam ediyor. Bu süreçte Ali Erdemoğlu’nun ekonomik stratejisi nasıl oldu, kriz ile nasıl mücadele edildi bu konularda bize açıklamalarda bulunabilir misiniz?

Ben her zaman üreten bir Türkiye’nin daha güçlü olacağına ve sorunların üstesinden geleceğine olan inancımı korudum ve buna inanıyorum. Bu çerçevede firmalarımızın tamamında üretimin devam ederek satışlarımızın İhracat yolu ile yurtdışına satışına hep önem verdim. Ve stratejimiz bu şekilde kurduk. Ülkemizin zor zamanlardan geçtiği şu günlerde de bizler bu ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak ihracat gelirlerimizi arttırmak için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. İstihdam ve üretimin devamlılığı benim için ülkeye yapılacak en önemli hizmettir. Bundan sonraki süreci de her zamankinden daha çok çalışarak üretimimizi arttırarak geçirmeyi hedefledik.

SASA’nın Merinos bünyesine geçmesi ile hammadde alanında da önemli bir adım atıldı ve kendi hammaddesini üretir duruma geldi. Bu sürecin ekonomik büyümeye ve üretimdeki kapasite artışına etkisinden bahsedebilir misiniz?

Bildiğiniz gibi SASA’yı 2015 yılında ERDEMOĞLU HOLDİNG bünyesine kattık. Polyester üretimi konusunda ülkemizdeki en önemli tesislerden birisidir. Hem bizim hammadde ihtiyaçlarımızı hem de Türkiye’ye giren ithal hammadde ihtiyacını giderecek bir yapıya kavuşturmak için kolları sıvadık. Bu çerçevede yatırım hedeflerimizi önümüzdeki 5-6 yıllık bir süreçte 8 milyar dolar gibi belirledik.  Bildiğiniz gibi MERİNOS HALI kendi alanında Dünyadaki en önemli firmadır. Hedefimiz SASA yı da kendi alanında Dünyanın dev oyunculardan biri yapmaktır.

SASA’nın üretmiş olduğu hammaddeler yalnız SASA tarafından mı kullanılacak yoksa tüm Türkiye ya da dünya geneline ihracatlar yapılacak mı?

SASA da üretmiş olduğumuz ürünlerin küçük bir bölümü firmalarımız tarafından kullanılacak büyük kısmı Türkiye ve Dünyaya satılacak. Burada ana hedefimiz büyük kısmının ihracata gönderilmesi. Yeni devreye alacağımız yatırımlar tamamlandığında SASA firmamız ithal edilen ürünlerin büyük kısmını üretme kapasitesine sahip olacağı için ülkemizin cari açığına önemli olumlu katkıda bulunacaktır.Yatırımların bir kısmı gerçekleşmeye başladı bu çerçevede önümüzdeki yıllarda kapasite artışı ile birlikte tüm Türkiye’ye ve yurt dışı satışlarımıza katkısını hep birlikte göreceğiz.

Bu kadar yoğun bir çalışma temposu içinde Ali Erdemoğlu’nun kendisine ve ailesine nasıl zaman ayırdığı büyük bir merak konusu. Bu kapsamda Ali Erdemoğlu’nun kendisine ve ailesine ayırdığı zamanı kendi ağzından duyabilir miyiz?

Sorumluluklarım ve yoğun çalışma tempom içinde Kendime ve aileme yeterince zaman ayıramadığım doğrudur. Ancak ben binlerce insana karşı bir sorumluluk taşıyorum ve bu ister istemez beni bazı konularda fedakarlık yapmam gerektiği düşüncesine itiyor.

Röportajın devamı için dergiyi okumak ve abone olmak için tıklayın..