Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri’nin destek verdiği Mozaik Yolu projesi’nin fikir babası İlber Ortaylı.

Projeyi yürüten ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan;”Dünyanın her tarafındaki kültür dostlarına, bu mirasın anlatılması, hem bizler; hem insanlık için büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz kuvvetli bir gelişim sergiliyor. Üreterek, daha fazla istihdam yaratarak, ekonominin çarklarını döndürerek, bu gelişimi sürekli kılmak mümkün. Ancak sahip olduğumuz doğal zenginlikler; kültürel ve tarihi varlıklarımızı da, bu gelişimi ivmelendiren unsurlar olarak değerlendirmek zorundayız. Gelişmiş ülkelerin tamamı, kültürel miraslarını, adeta hazine değeri vererek koruyor, dünyaya anlatıyor. Mozaik Yolu Projesi de, bu çerçevede çok değer verdiğimiz bir proje oldu. Anadolu mozaikleri, müthiş bir değer. 2 yıllık bir planlamayla, dünyanın en önemli ülkelerinde, bu mirası anlatacağız, tanıtacağız. Sahip olduğumuz çok kuvvetli kültürel mirasın, doğru anlatım ve tanıtımıyla uluslararası alanda bir değeri, bir karşılığı olduğunu, çok iyi biliyoruz” diyerek bir toplumun ancak kendi geçmişine gerçekten sahip çıkabildiği takdirde, gelecek nesillerle kuvvetli bağlar kurabileceğine dikkat çekmiş.

Anadolu topraklarında mozaik, uygarlıkların büyük şölenidir.  Türkiye’nin yurtdışına en fazla çikolata ihracatı yapan ve Gaziantep’ten doğan şirketi Şölen de bu projenin sponsoru. Gaziantep adına teşekkür ederim.

Mozaik Yolu’nun en görkemli durağı Gaziantep Zeugma mozaikleri de olağanüstü bir yorum ve ustalıklarla bezeli. Her biri bir destan niteliğinde.

Bugün Pompeii veya Herculaneum'daki mozaikleri görmek için her yıl milyonlarca turist ziyaret ediyor. İtalya’da, Tunus’ta daha birçok ülkedeki örneklerle karşılaştırması yapılmalı bu eserlerin. Ama farkında olmak yetmiyor; inanmamız gerek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’in önderliğinde “Gaziantep’e gitme zamanı” sloganı ile bir turizm hareketliliği ve canlılığı başladı. Gaziantep Valiliği, İlçe Belediyeleri ve Sanayi Odası başta olmak üzere tüm kurum, oda ve dernekler kentimiz için projeler üretiyor. Kimsenin elinde sihirli değnek yok.

Bu anlamda, Gaziantep’e sahip çıkmak,  başta o kentte yaşayanlara düşen görevlerdendir. Zaten, “kentlilik bilinci” denilen şey de, kentte yaşayanların kendi kimliklerinin yanı sıra bir de içinde yaşadıkları kentle özdeşleşebilen bir kimliğe sahip olmaları halinden kaynaklanır.

Son söz; “Şimdi Gaziantep’te gitme zamanı” diyor ve herkesi Gaziantep’e davet etmenizi bekliyorum.