Son günlerde sıkça konuşulan bu konu dikkatimi çekti. Sizlerle paylaşmak istedim.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir desteği ile düzenlediğimiz EXPOBEL Çevre Şehircilik ve Teknoloji Fuarı için çalışmalarımızı sürdürürken bu fuarın karbon ayak izini hesaplayalım dediler.

 

Yaptığımız her aktivite bir karbon ayak izine sahipmiş.  Araba ile seyahat etmek fosil yakıt tüketimine neden oluyormuş. İçtiğimiz kahve belki de yağmur ormanları yok edilerek yaratılmış bir plantasyonda yetiştirilmiş, üzerinde yürüdüğümüz halı petrol ya da gaz türevi sentetik ürünler kullanılarak üretilmiş, en sevdiğimiz kişisel elektronik aletimiz dünyanın bir ucundan diğerine uçak ile taşınmış olabilirmiş.

 

Araştırmalara göre karbon emisyonlarının azalmaması durumunda 2100 yılına kadar küresel ortalama yüzey sıcaklıklarında yaklaşık 3°C’lik artış olacakmış.  Riskleri kontrol altına almak ve olası felaketlerin önüne geçmek ise, tüm sektörlerin faaliyetlerini “sıfır karbon emisyonu” vizyonu ile yürütmesine bağlıymış.  Bu gerçekleşirse iklim değişikliğini önlemek mümkünmüş.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, karbon ayak izi konusunda sıra dışı bir hesap yapmış.  “Benim ortalamanın üstünde bir karbon ayak izim var. Bu nedenle ekstra adımlar atmam gerekiyor. Kitabımda ben ve ailemden kaynaklanan emisyonu nasıl önlemeye çalıştığımı ayrıntısıyla anlatıyorum” diyor. Gates’in, bu konuda örnek teşkil edecek hesabı şöyle: “Her yıl ailemin yarattığı karbon ayak izini sıfırlamak için 5 milyon dolar harcıyorum.

 

Şu an itibarıyla karbon ayak izi için yapılan standart hesaplamalara göre, ton başına maliyeti 400 dolar düzeyinde. Ancak, karbon ayak izi hesaplama işi bütün dünyada emekleme aşamasında. Bu nedenle ben ailemin karbon ayak izini hesaplıyor ve ikiye katlıyorum. Böylece tamamen sıfırladığıma emin oluyorum.”

Araştırmalar, 1 kişinin yıllık karbon emisyon miktarının 7 tona denk geldiğini gösteriyor. Bireysel karbon ayak izini sıfırlayabilmenin en kolay yollarından ilki ise, fosil yakıtlı araç kullanımını mümkün olduğunca azaltmakmış.

Karbon emisyonunu azaltmanın birkaç yaygın yolu da kaynakları yeniden kullanmak, kaynak kullanımını azaltmak ve yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjileri kullanmakmış.

 

Basit eylemlerle karbon ayak izimizi sıfırlamada nasıl adımlar atabiliriz?

Yemek sunumlarımızda atılabilir tabak, bardak yerine porselen tercih edebiliriz, evlerimizde mümkün olduğunca doğal ışıktan yararlanabiliriz, klimaları daha az kullanabiliriz, yürüme mesafesindeki yerlere araç kullanmayabiliriz, toplu taşıma araçlarını daha fazla kullanabiliriz, ağaç dikebiliriz. Bu örnekler çoğaltılabilir.

 

Hepimizin daha sürdürülebilir şekilde yaşamasına yardımcı olmak için yapabileceğimiz daha fazla şey olduğunu biliyoruz.

Hadi hep birlikte ülkemizin yeşil düzene geçişine destek olalım.