Hışva Han öncelikle çarpıcı bir dekorasyona sahip ve bu bölgede daha evvel görülmemiş bir tasarım anlayışıyla ele alınmış.Mistik ve modern detaylarla zengin bir atmosferi var.Gaziantep’in incelikli ağırlama kültürü ve misafirperverliğiyle birleşince beklentilerin üzerinde bir deneyim imkanı sunan bu mekanı Hışva Han Genel Müdürü Volkan Önal anlattı.

-Hışva Han Genel Müdürü Volkan Önal’ı tanıyalım ?

 1974 Ankara doğumluyum.Liseye kadar Türkiye’de eğitim görüp daha sonra yurt dışına çıktım.Yurtdışında Cambridge College’da Hotel Management and Tourism eğitimi gördüm.Daha çok Genel Müdür olarak görevlerde bulundum. Tüm tecrübelerim neredeyse yurtdışında gerçekleşti diyebilirim.Lübnan,Ürdün,Suudi Arabistan ,Maldivler,Hong Kong,Malezya,Singapur,Almanya bu yerlerde çalışarak otelcilik tecrübesi edindim.İlk defa Türkiye’de çalışıyorum.Hışva Han’da Genel Müdür olarak başladım.Burada çalışmak benim için gerçekten onur verici.

 

-Anadolu mimarisinin önemli izlerini taşıyan Hışvahan’ın tarihteki yeri ile ilgili kısa bir bilgi alabilir miyiz?

Hışva Han, Pamuk Kozası olarak da bilinen Lala Mustafa Paşa Hanı, Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde, Handan Bey Çarşısı’nda inşa edilmiştir. Han, külliyenin merkez yapısını oluşturmuştur. Külliyeyi oluşturan yapılardan hamam ve Susamhanenin batı duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Külliyeyi oluşturan yapılardan Bedesten ve Mir-i Miran Mescidi hanın doğusunda yer aldığı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkıldığı bilinmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de Antep’in en meşhur hanı olarak geçmektedir ancak hanın ne zaman yapıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Vakfiyesinin tarihi (Hicri 985) 1577 olup, 1563-1577 yılları arasında Lala Mustafa Paşa’nın Halep ve Şam Beylerbeyliği görevinde bulunduğu yıllarda yapılmış olduğu düşünülmektedir. Gaziantep’teki hanların büyük bölümü geçmişte olduğu gibi bugün de ticaretin yoğun olduğu kale çevresinde bulunmaktadır. Tek katlı hanlar gurubuna giren yapı, Gaziantep’in en eski ticari yapılarından biri olarak da ayrı bir özelliğe sahiptir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılmıştır.

Hışva Han Konsepti nasıl gelişti ?

500 yıl içerisinde bir dokunun günümüzde aynı hizmet için tekrar hayata geçmesi eşsiz bir tesadüf. Gaziantep zaten tarihi ve eşsiz lezzetleriyle UNESCO’nun yaratıcı şehirleri arasında yer alıyor. Hışva Han’ın restorasyonu, Anıtlar Kurulu’na bağlı olarak tamamen aslına uygun bir şekilde yapıldı. Eski kimliğini zedelemeden modern dokunuşlarla günümüze uyarlandı. Tabii ki zorlu ve sıkıntılı yanları olan bir süreç oldu. Ancak, doğru ekipler bir araya getirilerek bu sorunlar aşıldı.

Çevredeki Tütün Hanı ,Zeytin Hanı gibi yerler birbirlerine çok benzer yapıya sahipler.Biz burada bir farklılık oluşturmak istedik. Otel Odaları ile zenginleştirdik. Modern bir Han oluşturduk.Yapım aşamasında buranın stratejik konumu itibari ile ışık ve taşın en iyi şekilde buluşacağı bir ortam inşa edildi.

 

 - Müşterilerinizi normal bir mekandan ziyade tarihi mimariye de hitap eden bir yer de ağırlamanın farkını soracak olursak, bu konuda nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Müşterilerimizin hepsi en özel günlerini burada kutluyorlar ve burada kişiye özel hizmet veriyoruz.-Hem Otel konaklamasında ve Restoran olarak misafirimiz olarak görüp en iyi şekilde ağırlıyoruz. Doğum günleri ve diğer özel günlerde parti havasında kutlayacakları bir mekan hazırlıyoruz. En önemlisi insanlara gerçekten “Antep Yemekleri” sunuyoruz. Hatta Gaziantep’le özdeşleşen birçok yemeğimizi sunduğumuz gibi omaç yemeğimizi de misafirlerimize ikram ediyoruz. Burada farklılık anlamında çok özeliz çünkü iyi bir yatırımda bulunuldu. Gaziantep ve diğer illerden gelen misafirlerimizi Gaziantep’in kalbi olan bu konumda her tarihi dokuya rastlayabilecekleri ve o şehirle özdeşleşen ürünleri ,yemekleri bulabilecekleri bir konumda yatırım yaptık ve inşallah Gaziantep’in en iyi mekanı olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

 “Gaziantep’in en iyi tarihi konumunda en iyi hizmeti veriyoruz”

 Biz Hışva Han olarak 500 yıllık bir tarihin dokusunun içinde bu ambiyansla müşterilerimize hizmet veriyoruz. Burada bu güzelliği insanlara mükemmel servis hizmeti ve konaklama ile de sunduğunuz da gayet olumlu dönüşler alıyorsunuz.

 -Sadece Gaziantep mutfağına özgü mü çalışıyorsunuz ? Yoksa yabancı mutfaklarda olacak mı?

 Hışva Han’ı rakiplerinden ayıran en önemli özellikler servis, yemek, konaklama ve işletme konularında dünya standartlarında verdiği hizmet. Muhteşem Gaziantep mutfağının klasiklerini hakkıyla hazırlayıp servis etmeye özen gösteriyorlar. Gaziantepliler’in evlerinde anneannelerinden hatırladıkları tatlar burada tekrardan sofralara taşınıyor. Gaziantep’te bir restoranda omaç, bastık kızartması, tarhana eritmesi gibi eski tatların bulunabileceği kimsenin aklına gelmezdi. Ancak burada bunların hepsi ve çok daha fazlası sunuluyor. Menüde ağırlıklı olarak Gaziantep mutfağının lezzetleri var. Buna ek olarak Antakya mezeleri ve dünya mutfağından bazı yemekler de servis ediliyor.

 

Hizmet ve kalite politikalarınızdan bahseder misiniz?

Çalışan ve üreten, pozitif bir ekiple ilerliyorum. Güler yüzlülük ve saygı önceliği ile hizmet veriyoruz. Ağırladığımız bütün misafirlerimizin kendini özel hissetmesini sağlıyoruz.

 Şu an kaç kişilik bir ekiple hizmet veriyorsunuz?

 Ekibimiz 50 kişi.

  -Bildiğimiz üzere son zamanlarda hayata geçen dizilerde bu tür mekanlara ağırlık veriliyor. Özellikle tarih kokan yapısı ve konumu ile yapımcılardan mekanın kullanılması ile ilgili teklifler alıyor musunuz?

 Evet .Film ve dizi yapımcılarından sürekli olarak Hışva Hanı kullanmak teklifler geliyor.

 -Peki ne tür organizasyonlar yapılabilir ve ileri de başka ne tür hizmetler verilecek ?

 Han içerisindeki dükkanlarımız olacak ama bu dükkanlarda Hışva Han’a yakışır hizmet verebilecek yerler için düşünüyoruz.Diğer bir şey olarakta en yakın zamanda Susamhane Coffee Shop Gourme olarak yağacağız.Sabah ,öğlen ve akşam 20:00’e kadar hizmet verecek.Tabi ki burada sunacağımız hizmetinde uluslararası bir çapta hizmet olması gerekiyor.Çok modern bir yer olacak.Tabi ki yine düğün ve sanat organizasyonları gibi etkinliklerle beraber özel günlerde ve müşterilerimizin de özel günlerinde farklı etkinliklerde düzenleyeceğiz ve bunun gibi projelerimizin yanı sıra farklı etkinliklerimiz içinde önemli planlama sürecindeyiz.Ayrıca yine önemli bir şey belirtmek istiyorum.Burada kendi ürünlerimizi de yapıp satmayı da düşünüyoruz. Mesela bunlardan birisi kendi ekmeğimizi üreteceğiz.Dünya ve Türkiye’nin farklı yerlerinden aromalardan elde edilmiş kahvelerimiz olacak.Bir çok ürünü buradan alabilecek müşterilerimiz.Şu anda da Hışva Han’da Ekşi mayalı ve ruşeynli ekmek kullanıyoruz.Zaten yemek saatlerinde misafirlerimizden bu ekmeğimiz ile ilgili çok olumlu tepkiler alıyoruz.