Kutnu kumaşıKUTNİA ile dünya markası yapmaya hazırlanan AJK Tekstil Kurucu Ortağı Jülide Konukoğlu ile KUTNİA’nın kuruluş sürecinden bugüne kadar olan hikayesini ve hedeflerini konuştuk. Konukoğlu, amacının, KUTNİA ile kutnuyu dünyaya satmak olduğunu vurguladı. İşte söyleşimiz:

 

Jülide Hanım, kentin önemli bir değeri olan kutnu kumaşını geleceğe taşımak amacıyla sosyal sorumluluk anlayışı ile oluşturulan Kutnu Tanıtım Grubu’nun kurulmasından sonra nasıl bir gelişim sağlandı?

 

Kutnu Tanıtım Grubu, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’in vizyonu ile sizin de belirttiğiniz üzere sosyal sorumluluk bilinciyle oluşturuldu. Gaziantep’in yetkin isimleri ile dört yıla yakın beraber çalıştık. Yapılan çalışmalarla ortaya konulan bilgi ve verilerin devamlılığını sağlamak için bu işi özel sektörün yüklenmesi gerekiyordu. Dört yıllık çalışmalarımızın sonunda kutnu kumaşı ile adeta gönül bağım oluştu. Bir de bu kentin yetiştirdiği birisi olarak bu kumaşı marka haline getirebilirsem daha iyi olacağını düşündüm. Sadece satış odaklı değil hem tanıtımı hem de altyapısının güçleneceği bir şeyler yapmak istedik. Sabırla ve azimle çalıştık, yaklaşık üç yıllık çaba sonucu 13 kutnu ustasının yetişmesini sağladık. Kutnu dokumayı meslek olarak seçmek isteyen dokuma ustalarından yeni ekip oluşturduk. Tamamen sosyal sorumluluk anlayışı ile başlattığımız çalışmalar kutnu kumaşı ile aramızda bağ oluşturdu.

 

-Jülide Hanım, teşekkür ederiz. Osmanlı Saray Kumaşı olarak da bilinen yerel ürünümüz kutnunun geliştirdiğiniz KUTNİA Markası ile evrensel yolculuğu için hedefiniz nedir?

 

Marka oluşturmanın en büyük tanıtım olacağını düşünmüştük. Öyle de oldu. Zaten kutnu kumaşı, çalışmalarımız sonucu artık birçok yerde KUTNİA olarak biliniyor. İsmini belirlerken danışman ekibimiz 50’ye yakın öneride bulundu. KUTNİA ismini seçmemizin en büyük nedeni  kutnu kumaşını hatırlatması oldu. Biz marka olarak yola çıktık.Aslında yurtiçinden ziyade yurtdışına çalışıyoruz. Ekibim hiç durmuyor. Bugüne kadar Uzakdoğu, Avrupa ve Amerika’da 20-25 kadar önemli fuara katıldık.  New York’ta iki showroomda ürünlerimiz satılıyor.

 

Washington DC’de ev tekstili ürünlerimiz satılıyor. Los Angeles’a da ürün vermeyi planlıyoruz. Amerika pazarı bizim için iyi gözüküyor. Avrupa’da showroomlarda şimdilik yokuz ama uygun fuarların hepsine katılıyoruz ve gelen siparişe göre çalışıyoruz. En büyük hedeflerimizden biri de Avrupa’da iyi bir showrooma girebilmek.

 

-Jülide Hanım, iddialı bir giriş yaptınız ve KUTNİA Nişantaşı Mağazasını açtınız. KUTNİA Nişantaşı hakkında neler söylemek isterseniz?

İlk mağazayı vefa ve kentimize duyduğumuz sorumluluk anlamında, 25 Aralık’ta Gaziantep’te açtık. Ancak İstanbul en büyük metropol şehrimiz. Dünya ile daha iyi iletişim kurabilmemiz için İstanbul’da olmamız gerekiyordu. İstanbul Nişantaşı, Abdi İpekçi Avrupalı için de önemli uğrak yerlerinden. Tıpkı Paris’in Şanzelise’si, New York’un 5. Caddesi gibi. KUTNİA prestijine uygun bir yer olan Abdi İpekçi de bizim için önemliydi. Bu nedenle orada mağaza açtık.

 

Röportajın devamını buraya tıklayarak e-dergi bölümünden okuyabilirsiniz..