Artık İnovasyon ve AR-GE’nin her zamankinden daha fazla önem arz ettiğine değinen Ünverdi, “Sanayide Endüstri 4.0 olarak adlandırılan bir döneme girdik. Bu döneme kendimizi uyumlandırmalı ve değişime ayak uydurmalıyız. Eğer değişime ayak uyduramazsak işimizin bizi değiştireceğinin de farkında olmalıyız. Yapacak çok işimiz var” paylaşımlarında bulundu. Detaylı röportajımız sizlerle...

Adnan Bey, dilerseniz sizi kısaca tanıyarak başlayalım…

1962 Gaziantep doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Gaziantep’te tamamladıktan sonra üniversiteyi Adana’da okudum. 1983 yılında Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. 1987 yılında iş hayatına atıldım ve farklı sektörlerde tecrübelerim oldu. Halen kendi şirketimiz olan Ünverdi Plastik Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktayım. 1987 yılı aslında benim için çok özel bir yıl olmuştur. İş hayatına başladığım bu yıl da evlendim ve Allah bize üç güzel evlat verdi.

Sivil toplum kuruluşlarının önemli kademelerinde görev aldınız. Bu süreçleri ve Sanayi Odası Başkanlığına uzanan yolu bizimle paylaşabilir misiniz?

Aslında benim sivil toplum kuruluşlarıyla tanışmamın en başında keyifli bir oluşum yer almaktadır. Ruhumda var olan sivil toplum arzusunun ilk dışa vurumu Gaziantep Halk Oyunları Derneği (GAHOD) ile başlamıştır. Çok keyifli bir süreç olan GAHOD’un da Kurucu Başkanı olmaktan her zaman gurur duymuşumdur.   

Bir dönem Gaziantep Serbest Bölgesi’nde (GASBAŞ) Muhasip Üye olarak görev yaptım.Son 5 yıl içerisinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Sanayi Konsey Üyesi olarak çalışmalarda bulundum. Tabii iş yaşamımda Gaziantep Genç İşadamları Derneği’nin (GAGİAD) bendeki yeri hep ayrı olmuştur. 1993 yılında Sayın Nejat Koçer’in davet etmeleriyle GAGİAD yönetiminde görev alma imkanı buldum. Burada çok güzel proje ve çalışmalara imza attık. 1 yıl sonra Nejat Bey’in Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olmasıyla birlikte, geriye kalan yaklaşık 1 yıl boyunca Sayın Mustafa Topçuoğlu ile güzel bir süreç yaşadık.

AGİAD Yönetim Kurulu Üyeliğimi tamamladıktan sonra Sayın Nejat Koçer’e Sanayi Odası’nda sorumluluk almak istediğimi ilettim. İlk seçimde yönetimin ve meslek komitede yer alan firmaların uygun görmesiyle Meclis Üyesi olarak GSO süreci başlamış oldu. Daha sonra Sanayi Odası’nda öncelikle yönetim kurulu üyesi olarak görev aldım ve sonrasında muhasip üye oldum. Sayın Adil Sani Konukoğlu döneminde Başkan Vekili olarak görev yaptım. 2018 yılının Nisan ayında yapılan seçim sonucunda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildim. Bu süreçte Sanayi Odası’nın en alt kademesinden en üst kademesine kadar görev yaptım diyebilirim.

Sanayi Odası Gaziantep’te her zaman ilklere imza atmış bir sivil toplum kuruluşu, bu bağlamda Gaziantep Sanayi Odası’nın vizyonu ve sunduğu yenikleri anlatabilir misiniz?

Belirttiğiniz gibi Sanayi Odası her zaman ilkleri gerçekleştirmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Bilindiği üzere geçmiş dönemde çok büyük ve önemli projeler gerçekleştirdik.GAGİAD’ın kültürünü, vizyonunu, prensiplerini alarak Sanayi Odası’nda çok sayıda yeniliğe imza attık.“İnovasyon Vadisi” dedik, projeyi açıkladık, bize güldüler; ‘Kurtlar Vadisi’nden mi esinlendiniz, dediler! Sanayi Odası olarak sanayicilerimize bir vizyon sunmak zorundaydık ve “İnovasyon  Vadisi” projesi ile daha kimsenin aklında yokken böyle bir projeksiyonu çok daha önceden iş dünyasının gündemine getirdik.“Marka Şehir Gaziantep” diyerek yola çıktığımızda o dönemin bazı yönetim kademesinden eleştiriler de almıştık. Tıpkı GAGİAD’da olduğu gibi. GAGİAD’da da,  “Sadece erkekler olmaz, kadınların da iş hayatında olması, yer alması gerek” diyerek hanımlarımızı da alıp toplantılara giderdik. O zaman büyüklerimiz bize, “Yeni yeni icatlar üretiyorlar” diye gülerlerdi. Şu anda ülke nüfusumuzun yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor ve biz kadınlarımızın iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğini daha o zamandan görmüştük.

Bunun gibi “Marka Şehir Gaziantep” dediğimiz zaman da eleştiri oklarına hedef olduk. Ama sonraki süreçte şehirler, kendi isimlerinin önüne “Marka Şehir” unvanını koymaya başladılar.

YÖNETİM KURULUMUZLA BİRLİKTE GSO VİZYONUNA YENİLİKLER KATACAĞIZ

Sanayi Odası Başkanları bu zamana kadar çok iyi yönetimlere sahip oldu. Yönetim kurulları ile beraber başarılı işlere imza attılar. Bizim dönemimizde de yönetim kurulundaki arkadaşlarım ve geçmiş dönem başkanlarımla beraber uyum içerisinde yeni projeler üretip kentimize ve ülkemize vizyon katacağımızdan eminim.

Son 10 yıllık dönemde, GSO tarafından, farkındalık projeleri olarak; Aktif Sanayi, Yeniden İhracat Seferberliği, Kalite Seferberliği, Marka Şehir Gaziantep, Fuarlar Şehri Gaziantep, İnovasyon Vadisi Gaziantep, Ar-Ge’de Gaziantep Atılımı, Akıllı Sanayi projelerini gerçekleştirdik. Bu projelerimizde milletvekilimiz, odamıza, şehrimize çok büyük katkıları olan Sayın Nejat Koçer ve bayrağı devraldığım, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın ardından Meclis Başkanlığı görevini devralan Sayın Adil Sani Konukoğlu’nun çok büyük emekleri bulunmaktadır. Buradan da bir kez daha kendilerine yürekten teşekkür ediyorum.

Tabi ki; kentimizi ve ülkemizi daha ileri noktalara taşıyacak, sanayi projelerimiz bulunuyor. Gaziantep’te bulunan 5 tane organize sanayi bölgesi, toplamda Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesi olmasına rağmen, sanayicilerden gelen talep neticesinde Kilis-Gaziantep ortak sınırında “Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi” kurma çalışmaları devam ediyor. Bu projemize bağlantılı olarak 2018 yılı yatırım programına alınan, “Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi”nin İskenderun Limanı’na ulaşımını sağlayacak olan Gaziantep-Polateli-Hassa-Dörtyol Tünel Projesi var.

Projenin tamamlanmasıyla, Gaziantep’in ve bölgedeki diğer illerin daha kısa sürede limana ulaşması sağlanacak. Bu durumda; Mersin limanındaki sıkışıklık azalacak,

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesi sınırlarında 326 kilometrelik mesafesinin azalmasıyla yakıt tasarrufunun yanı sıra; Kilis, İskenderun ve Dörtyol bölgesinin ekonomik anlamda gelişmesi sağlanacak. kalan ve havaalanına yakın olması nedeniyle “Havaalanı Sanayi Bölgesi” olarak anılan bölgemizin “Islah Organize Sanayi Bölgesi” vasfı kazanması için Odamız, bölgede projelendirme, planlama ve sanayi vasfı bulunmayan bazı parsellerin düzenlenmesi çalışmaları yapmış, sosyal tesisler için alan oluşturulmuştur. Son olarak, mera vasfına sahip bazı bölgeler için Bakanlıkla yapılan yazışmalar da sonuçlanmış olup yaklaşık 1 milyon metrekare alanı “Islah Organize Sanayi Bölgesi” olarak ilan edilmiş ve hemen yanı başında 1 milyon 200 bin metrekare alana “Gaziantep Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” yapımı için de çalışmalar devam etmektedir.

STK kültürü ve iş dünyası üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sivil toplum kuruluşları çoğunluğun sesi olması açısından tüm dünyada büyük önem görüyor. Örneğin toplumsal ya da ekonomiye dair sorunları çok daha etkili bir şekilde gündeme getirebiliyor ve etkin çözüm kanallarına hızla ulaşabiliyorsunuz. Doğru mercilere sorunlarınızı doğrudan anlatabilmenin avantajını yaşıyorsunuz. STK’ların toplumlar için olmazsa olmaz kurumlar olduğunu ve sayılarının artması gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Başkan, bir gününüz nasıl geçiyor. Sanayi Odası Başkanlık görevine geldikten sonra hayatınızda neler değişti?

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine yakın bir zamanda seçildim. Şimdi zamanımızın çok büyük kısmını Sanayi Odamıza ayırıyoruz. Yönetim kurulunda görev dağılımını gerçekleştirdik ve bu sürçte üstlendiğimiz görevleri yerine getirdiğimizde işlerimiz çok daha kolaylaşacak.

önetimdeki bütün arkadaşlarımız taşın altına elini koydu ve görev aldı. Tüm arkadaşlarımızın sorumluluk alanları içinde heyecanla çalışacaklarına ve çok başarılı projeler üreteceklerine inanıyorum. Bu bir ekip işi ve Sanayi Odası demek yalnızca başkan ya da başkan vekilliği demek değildir. Yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarımız bu odayı temsil ediyor ve hep birlikte el birliği ile bu çıtayı yukarıya çıkaracağız.

Bize birazda kendi sektörünüz olan plastik ve Ünverdi Plastik olarak sunduğunuz hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ünverdi Plastik olarak mühendislik plastikleri üretiyoruz. Hammadde imal ediyoruz.  Formülasyonuna göre, tamamen orijinal hammaddeleri belirli bir ısıl ortam içerisinde çapraz bağ oluşturmak suretiyle yeni compaund ürün geliştiriyoruz. Kullanım alanımız çok geni; otomotiv, medikal, PVC kapı doğrama ve ayakkabı sektörleri hitap ettiğimiz sektörlerden bazıları. Ürettiğimizin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz.

İmalatçılığa 1974 yılında emaye soba ve soba borusu imalatı ile başladık. Sonrasında Gaziantep’te bir ilk olarak plastik kapı, pencere konfeksiyon atölyesini kurduk. O zamana kadar inşaat ölçüleri alınıyor ve sektördeki firmalara ölçü gönderiliyordu. Orada monte edilip şehrimize getiriliyor, burada sadece montajı yapılıyordu. Bu alanda konfeksiyon işine girdik. Profilleri getirttirdik. Ölçülerimize göre kesip montajımızı yaptık. Bu Gaziantep için bir ilk oldu. Tekstil işinde de uzunca süre çalıştık. 2016 yılında plastik compound (bileşik) üretimine başladık ve halen devam ediyoruz. Türkiye’de bu alanda beş firmadan birisiyiz.

İşinize yatırım yapmadan önce yaptığınız analizlerde olmazsa olmazlarınız nedir?

Öncelikle daha önce denenmemiş, girilmemiş bir alana yönelmeyi tercih ederim.  Bunun elbette zorlukları oluyor. Sonuçta bilmediğiniz bir konuda yeni bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz. Bu durum önce sizi zorlar ama risk almadan başarılı olmanıza imkân yoktur. Bunun yanında işiniz ne olursa olsun her zaman bir “B” planınızın da olması gerektiğine inanırım.

Endüstri 4.0 süreci kapsamında gerek Türkiye gerekse sanayinin kalbi konumunda olan Gaziantep’in bu sürece hazır olduğunu düşünüyor musunuz?

2011 yılında Endüstri 4.0 olarak tabir edilen, yüksek teknolojilerin öne çıktığı bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bu sürece baktığımızda inovasyon var, Ar-Ge var, katma değerli üretim var, robotlar var, yapay zeka var. Sanayi Odası olarak bu konuda başarılı çalışmaları olan işletmelerin sahipleri ve yöneticilerini getirerek deneyimlerini anlattıracağız.

Ne yapmak gerektiğini soracağız. GSO-MEM gibi çok güzel bir eğitim merkezimiz var. Fabrikalarda çalışan mavi yakalıları, beyaz yakalıları bu eğitimlere dahil edeceğiz.Konunun uzmanlarını getirterek, günümüz çağının üretimde ne gibi yeniliklere gebe olduğunu, yapılması gerekenleri anlatacağız. Burada eğitimcileri eğiteceğiz. Öğrencilerimizi getirip imalat sektörüyle tanışmalarını sağlayacağız. Bu aşamalar Endüstri 4.0’ı yaşamak için bir hazırlıktır. Genç nüfusu doğru yönde yönlendirebilirsek, eğitebilirsek çok kısa dönem içinde bu süreci yakalarız.Gerekli eğitim ve teknoloji hamlelerini zamanında yapabilirsek ülkemiz Endüstri 4.0’ı yakalar, bu sürecin içinde yer alır. Dünyada ilk 10’da değil, hatta ilk 5’i içinde bile yer alır.

Türkiye 24 Haziran 2018’de tarihinde erken seçime gidiyor. Erken seçim süreci Türkiye ve Gaziantep ekonomisini sizce nasıl etkiler?

Sanayiciler olarak bizim çalışmaktan başka derdimiz ve çaremiz yok. Atalarımızdan gelen girişimcilik ve çalışma ruhuyla gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz.  Bundan sonra da bu şiarla yolumuza devam edeceğiz.

Hükümetten, siyasilerden beklentimiz önümüzdeki engelleri kaldırmalarıdır. Bizler o zaman koşarak daha güzel projeler ve işler yaparız. Bu duygularla seçimlerin ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

'GÖREV DEĞİŞİMİ BİR BAYRAK YARIŞIDIR'

Değişim her zaman önemlidir. Görev değişimini bir bayrak yarışı olarak görüyoruz. Bizden önceki başkanlarımız kentimiz ve ülkemiz için ellerinden geleni yaptılar. Önemli projeler geliştirdiler. Şahsımı ve yönetimimi bu göreve layık görenlere teşekkür ediyorum. Amacımız yönetim kurulu üyelerimizle el ele, omuz omuza verip kentimizi ve ülkemizi daha ileri noktalara taşımaya katkı sunmaktır. Önceki dönem başkanlarımızın tecrübelerinden faydalanarak bunu yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Türkiye çapındaki Mesleki Eğitim Merkezlerinin (MEM) istihdama katkısından bahsederek,

GSO-MEM’in proje ve istihdam hedeflerini anlatabilir misiniz?

Gaziantep Sanayi Odası olarak GSO-MEM bizim için büyük önem arz ediyor. Yıllardır konuşula gelen, çözüm aranan; meslek edindirme, uygulamalı eğitim, kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması gibi konulara bu merkez sayesinde büyük oranda çözüm üretiyoruz. Aslında bu sanayi üretimi ve iş gücü potansiyeli ile ülkemizin lokomotif şehri Gaziantep’imiz için kendi kulvarında milat sayılabilecek de bir proje. Belki insanımız yavaş yavaş tanıyor ancak, yakın zamanda sonuçlarını almaya başladığımız mesleki eğitim projemiz, kısa, orta ve uzun vadede kentimizin ve ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacına ve sanayi üretimine çok büyük katkıda bulunacak.

GSO-MEM, Avrupa ve Ülkemizin diğer bölgelerindeki çeşitli mesleki eğitim merkezi örnekleri incelenerek, Gaziantep sanayisinin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP Türkiye), Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü (GAOSB) ve Gaziantep Sanayi Odası İş Birliği ile Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 11 bin metrekare kapalı alan içerisinde kuruldu.

Merkezde, meslek sahibi olmak isteyen gençler, kadınlar engelliler, göçle Gaziantep’e gelen ve dezavantajlı gurup olarak nitelendirilebilecek tüm işsizlere eğitim veriliyor.

'KALİFİYE ELEMAN İHTİYACINA CEVAP VERECEK'

GSO olarak, sanayicilerin imalatta en çok karşılaştıkları sorunlardan biri olan kalifiye eleman ihtiyacına yanıt verebilmek ve bölge sanayisinin teknik alt yapısına destek sunmak amacıyla bu merkezi kurduk. Gaziantep sanayisinin ihtiyacı doğrultusunda her biri küçük birer işletme niteliğinde olan iplik, konfeksiyon, makine-bakım, metal işleme, ahşap-mobilya, kaynak, gıda-ambalaj, inşaat, PVC kapı pencere atölyelerinin yanı sıra, üç adet bilgisayarlı eğitim sınıfı ve üç boyutu yazıcı atölyesi ile uygulamalı eğitim veriyoruz. Ülkemizde bulunan Suriyelilere meslek edindirme eğitimleri de verilen merkezimizde, çeşitli konferans, panel ve tanıtım toplantılarına ev sahipliği yapabilecek salon ve geniş bir fuaye alanı yer alıyor.

'ÖNCELİK GAZİANTEP VE BÖLGENİN İHTİYACINI KARŞILAMAK'

Merkezin mesleki eğitim ve istihdam konularında çözüm merkezi olarak algılanması ile özel sektörün hem yeni personel hem de mevcut personelinin eğitimleri ve gelişimleri için daha etkin bir süreç içerisine girmelerinin sağlanması ve kalifiye personel eksikliğine bağlı olarak gerçekleştirilemeyen teknolojik yatırımlar için özel sektörün risk gördüğü nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması da hedeflerimiz arasında yer alıyor.

'FARKLI BEKLENTİLERE CEVAP VEREBİLİYOR'

Sanayiciler,istihdam edecekleri kişilerin mülakat, iş güvenliği ve işbaşı eğitimlerini aldıkları GSO-MEM’de, işletmelerinde darboğaz oluşturan üretim, yeni ürün geliştirme ve prototip oluşturma aşamalarında, 3 boyutlu yazıcı atölyesini rahatlıkla kullanabiliyor.

İŞKUR hizmet noktasının yer aldığı merkezden çalışanlar ve çalışmak isteyenler meslek edinme, meslek geliştirme, yeni fikirleri uygulamaya dökmek için girişimcilik ve kişisel gelişim eğitimlerinden yararlanabiliyor.

GSO-MEM’de bu eğitimlerin yanı sıra, kaynakçılık, inşaat, boya, tekstil ipliği operatörü, mobilya ve ahşap işleme, mobilya döşeme, tornacı, frezeci, tesviyeci, CNC operatörü, dış ticaret, ön muhasebe, yönetici asistanı, ambalaj ve paketleme elemanı, iplik laborantı,  modelleme ve 3D yazıcı operatörü, tesviyeci,  PVC doğramacı, ARGE, yatırım ve teşvik projeleri hazırlama ve büro elemanı, yuvarlak örme elemanı kurslarında Türk ve Suriyeli kursiyerler eğitim görmekte ve mesleki yeterlilik sınavları yapılmaktadır.

Devam eden eğitimlerin yanı sıra, sanayicilerden gelecek taleplere göre eğitimler de vereceğiz. Eğitimlerimizi bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara 6 ay boyunca yarım maaşlarını ödeyerek destek oluyoruz.

'KURSİYERLER İŞ SAHİBİ OLUYOR'

2017 yılında uluslararası kurumlarla yaptığı iş birliği çerçevesinde yerli ve yabancı olmak üzere toplam 1,154 kişiye düzenlediği kurslarla meslek edindirme misyonunu yerine getiren GSO-MEM; iki, üç aylık teorik eğitim kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerlerin yaklaşık yüzde 50’sinin Gaziantep’te değişik sektörlerdeki sanayi kuruluşlarında uygulamalı eğitimler almasını ve istihdam edilmesi sağladı.

Gaziantep’in gelişen sanayisiyle daha büyük ve önemli bir ihtiyaç haline gelen eğitim misyonunu her kademe için kendine görev edinen GSO-MEM, atölyelerini Gaziantep sanayisine açarak yeni fikirlerin de oluşmasına katkı sağlıyor.

GSO yönetim kurulunda kadın üyelerin sayısında artış oldu. Bunun iş dünyasına ne gibi katkıları ve yansımaları olmasını bekliyorsunuz?

Çok başarılı ve olgunluk içerisinde geçen bir seçim dönemini geride bıraktık. Başarılı üç iş kadını yönetim kuruluna seçildi. Bu kadınlar lehine, hakları olan güçlü bir mesaj oldu. Üzerimizdeki sorumluluk ağır ama üstesinden geleceğiz. Birçok projeye birlikte imza attık. Önceki başkanlarımın destekleriyle Gaziantep sanayisini yönlendirmek için yönetimimizle beraber çok başarılı işlere imza atacağız.

'DEĞİŞİME AYAK UYDURMALIYIZ'

Sanayide Endüstri 4.0 olarak adlandırılan bir döneme girdik. Bu döneme kendimizi uyumlandırmalı ve değişime ayak uydurmalıyız. Eğer değişime ayak uydurmazsak işimizin bizi değiştireceğinin de farkında olmalıyız. Yapacak çok işimiz var. Hep birlikte ülkemizin geleceğine katkı sunacağımıza inanıyorum. Kentimiz ve ülkemiz için çalışmaya, üretmeye, istihdam oluşturmaya devam edeceğiz.

Sayın Başkan, göreve yeni başladınız, bu yoğunluğunuz içerisinde bize zaman ayırdınız, teşekkür ederiz.

-Üyelerimize ve Gaziantep’e kendimizi anlatmamıza vesile olduğunuz için ben teşekkür ederim.