Şehrin önemli bir noktasında ve işini profesyonelce yapan bir ekibin eşlik ettiği Minik Atölye’nin hikayesini, kurucuları 3 kadın girişimci olan Duygu Salıcı, Sezen Bulut ve İdil Muhittinoğlu’ndan dinledik.

-Minikatölyenin kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

2013 yılında 3 kadın girişimci olarak Gaziantep’te bir ilk olan Minikatölye Çocuk Oyun ve Gelişim Merkezi’nin ilk adımlarını attık. 2014-2020 yılları arasında, özel dikim çocuk kıyafeti, parti malzemeleri ve oyuncak sattığımız mağazamız, doğum günleri yapan bir parti evi ve sadece oyun grupları yapan butik bir atölye olarak yola çıktık…2020 yılında yeni yerleşkemize taşındık. Oyun gruplarımız o kadar talep gördü ve velilerimiz bizi daha büyük yaş gruplarıyla çalışmamız anlamında o kadar destekledi ki onların desteği ile sadece okul öncesi eğitim kurumu olarak çalışma kararı aldık. 2020 yılında yeni yerleşkemize taşındık. Şu an kreş ve gündüz bakım evi olarak hizmet vermekteyiz.

-Minikatölye’nin eğitim yaş aralığından bahseder misiniz?

Minikatölye’de 12-24 ay arası çocuklar için ‘Benimle Oynar mısın’ anne bebek grupları, 24-36 ay grubu çocuklar için yarım gün ve tam gün grupları, 36-60 ay grupları için de tam gün gruplarımız mevcut. 

-2014 yılında kuruluşunuz sonrası 2021 yılına kadar daha küçük, daha butik ve az öğrenci nüfusu ilerlerken, 2021 yılında şu an bulunduğunuz yeni binanızın açılışını gerçekleştirdiniz. Yeni okul binanızın fikri nasıl doğdu?

Aslında açılışımızdan bir yıl sonra bir okul olma fikri aklımızın bir köşesine yerleşmişti. Eski binamızda geçirdiğimiz 5 yıl boyunca okulumuzun planlamasını yaptık. Hayalimiz sıfırdan okul olarak tasarlanmış bir yerleşkeye sahip olmaktı. Bu doğrultuda hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki okul öncesi eğitim kurumlarını gezdik ve en iyisini yapabilmek için çok uğraştık. 

-Minikatölye yeni yerinde öğrencilere ve velilere eskisinden farklı ne artılar sunuyor?

Fiziksel alanı en iyi haliyle tasarlamaya çalışırken dikkat ettiğimiz başka bir önemli konu da eski yuvamızda verdiğimiz butik hizmetin yeni yuvamızda da devamlılığını sağlayabilmek oldu. 

-Okullarda İngilizce eğitim hep merak edilen soruların başında geliyor.Minikatölye ‘de İngilizce hangi yaş gruplarında ve nasıl öğretiliyor ?

-İngilizce eğitim programımızı hazırlarken en çok önem verdiğimiz konulardan birisi. Okulumuzda ‘Side by Side’ İngilizce programı uygulanmaktadır. Burada amacımız çocukları yabancı dile maruz bırakarak dili edinmelerini sağlamak. Her sınıfta bulunan İngilizce öğretmenleri gün boyu yanlarında olarak okulun her alanında onlarla İngilizce konuşarak günlük konuşma becerisi kazandırmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra her gün günde 45 dakikalık ‘Focus Time ‘derslerinde kendi hazırladığımız İngilizce programımızı uyguluyoruz. 

-Yemek eğitim sektörünün en önemli unsurlarından birisi. Minikatölye ‘de öğrencilerinizin yemek programları ve menüleri nasıl belirleniyor?

Minikatölye’de bütün öğünler Uzman Diyetisyen Hande İşsever danışmanlığında mutfak sorumlularımız tarafından kendi mutfağımızda hazırlanıyor. Menüleri oluştururken en çok dikkat ettiğimiz konu hem çocukların severek yiyebilecekleri hem de farklı damak lezzetlerini tadabilecekleri besin yönünden zengin alternatifler sunabilmek. Bunun için de menülerimiz aylık olarak mevsim sebze ve meyveleriyle; tuz şeker oranına ve karbonhidrat protein dengesine dikkat ederek hazırlanıyor. 

-Minikatölye ‘nin kendine özgü ve farklı bahçe tasarımı ilk bakışta gözer çarpıyor, bahçe tasarımını nasıl planladınız? Öğrencilerin yaş gruplarına göre bahçe alanları farklı mı?

Minikatölye, 2400 m2 kapalı alan ve 960 m2 bahçesi olan bir yerleşke. Okulumuzda 24-36 ay grubu ve 36-60 ay grubu tamamen farklı alan üzerine kurulu. Her iki grubun bahçeleri, oyun alanları birbirinden tamamen bağımsız Böylece her bahçeyi daha az çocuğun kullanmasını sağlayabiliyoruz. Ayrıca farklı yaş gruplarının ayrı alanları kullanmaları çocukların fiziksel gelişimleri, güvenlikleri ve sosyal gelişimleri açısından çok ciddi bir fark yaratıyor. Bahçelerimiz ağaç kabuğu, çakıl taşı, kum, çim gibi doğal materyallerden oluşuyor. Her iki bahçede oyun parkı, ekim dikim alanları, duyu yolu, mevsime göre farklılaşan ağaçlar mevcut. Bahçelerimizde çocukların özgürce kullanabilecekleri bisiklet yolları ve kendi benzinlerini doldurabilecekleri benzin istasyonları bulunuyor. Çocukların doğal materyallerle kurdukları oyunlara, yaratıcılıklarına hayran kalarak izliyoruz bahçe zamanlarını. Bahçenin bizim için sadece serbest vakit geçirilen bir alan olmadığını da belirtmek isterim bu noktada. Bahçe bizim için fen, matematik, İngilizce ve Türkçe dil etkinliklerinin doğada ve doğal akışta gerçekleştirildiği bir öğrenme ortamı aynı zamanda.

-Minikatölye eğitim programları sizler tarafından mı hazırlanıyor yoksa bu konuda profesyonel bir danışmanlık alıyormuşsunuz?

Açıldığımız günden bu yana eğitim müfredatımız ve öğretmen eğitimlerimiz için bir eğitim danışmanlık firmasından destek alıyoruz. Eğitim programımız tamamen Boğaziçi Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunu aynı zamanda öğretim üyesi olan Canan Tayanç ve ekibine emanet. Her yeni dönem başlangıcında, ortasında ve sonunda öğretmenlerimizin yine aynı ekipten aldığı eğitimler, haftalık süper vizyon toplantılarımız ve rutin okul ziyaretleriyle eğitim anlamında tüm ekip olarak sürekli kendimizi geliştirip yenileyebiliyoruz bu sayede.

Minikatölye ‘yi kendi sektöründe rakiplerinden farklı kılan en büyük özelliği sizce nedir ?

Bizi sektörde rakiplerinden farklı kılan en büyük özelliğimiz tamamen çocuk ve oyun odaklı bir okul olmamız. Sıfırdan bir okul öncesi eğitim kurumu olarak inşa edilen inşa edilen yerleşkemizin doğal hava ve ışık alacak şekilde tasarlanmış olması, yaş gruplarının birbirinden bağımsız alanlarda olması gibi fiziksel özelliklerimizi de fark yarattığımız alanlar olarak görüyorum. Bağımsız bir atölye katımız olması, günlük akışlarımızda her gün bir atölye çalışmasına yer vermemiz çocukların beceri geliştirmesi anlamında büyük fark yaratıyor bize göre. Bunun yanı sıra kurucularımızdan Pedagog Sezen Akınal Bulut’un okul öncesi çocuklarla çalışarak geçirdiği 15 yıllık deneyimi ile her anlamda kontrol mekanizması olması bana göre eğitim kalitemizi arttıran başka bir unsur.

-Son olarak; Minikatölye 3 kadın girişimci tarafından kurulmuş bir kreş. Kadın girişimciler için tavsiyeleriniz nelerdir?

Yenilikleri yakından takip edip kendinizi geliştirin, risk almaktan ve kaybetmekten korkmayın, iyi yapılan her işin hak ettiği değeri göreceğine emin olun ve unutmayın ki birlikten kuvvet doğar.