Dergimizin bu sayıdaki kapak konuğu Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım.Küçük yaştan beri ticaret hayatının içinde olan ve şu an da Gaziantep’in en büyük STK’larından birisi olan GTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Yıldırım’la çok keyili bir röportaj gerçekleştirdik.Gaziantep’ten bahsedederken “Ticaret bu toprağın insanının genlerinde var diyerek başarıya dikkat çeken Yıldırım, “Hayatta hedeflediğinizin ve yapbildiğinizin en iyisini yapın” diyerek önemli mesajlar verdi.Röportajımız sizlerle..

-Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1976’da Gaziantep’te doğdum. İlkokula Dayı Ahmet Ağa İlkokulu’nda başladım ama mecburi bir taşınma olunca Mehmetçik İlkokulundan mezun oldum. Kenan Evren Ortaokulu, Gaziantep Lisesi derken lisans eğitimimi Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde tamamladım. Evliyim, 2 kız evladım var.

-İş yaşamınıza ne zaman başladınız? Bize ticari hayatınızın ilk yıllarını anlatır mısınız?

Biliyorsunuz, bizde bir çıraklık kültürü var. Kalealtı’nda dayılarımın bakkal dükkânına 7 yaşında çırak olarak başlayıp, 12 yaşına kadar devam ettim. Kalealtı’nda esnaf olmak bana göre Gaziantep’in girişimcilik kültürünün doğduğu yer. Bir çocuğun, insan ilişkilerini, alım-satımı, ticareti ve sosyalleşmeyi öğrenebilmesi için en iyi ortam. Yani Kalealtı her zaman ayrı bir değer. Böyle bir ortamda yetiştim.Üniversiteden sonra profesyonel iş hayatıma Torkut Ambalaj’da devam ettim. Uzun süre bu şirkette çalıştıktan sonra  2004 yılında kendi şirketim olan TT Mühendislik’i kurdum. Yaklaşık 15 yıldır bu şirketi yönetiyorum.

-Ticari hayatınıza başlarken kendinize rol model aldığınız birisi var mıydı?

Benim rol modelim Kunduracı Ali… Yani rahmetli dedem…

Zaten doğal bir yetenekle doğuyoruz. Önemli olan bu yeteneği işleyerek, geliştirerek rol model olabilmek.

-Yönetmekte olduğunuz şirketiniz ve faaliyet alanları ile ilgili bilgi alabilir miyiz ?

Mekanik Tesisat Taahhütleri yapıyoruz. Daha çok endüstriyel, doğalgaz, ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemleri üzerine… Tabi ilerleyen süreçte, işimiz bununla sınırlı kalmadı. MTY Enerji İnşaat Şirketini kurduk, burada da inşaat taahhütü yapıyoruz.

-İşinize devam ederken, kendi sektörünüzde sizin hedefleriniz neler oldu?

Benim her alanda tek hedefim yapabildiğimin en iyisini yapmak. O nedenle sektörümde de işime duyduğum saygıyla başarıyla anılan birisi olmak hedefi ile çalışıyorum.

- Gaziantep Ticaret Odası (GTO) şehrimizin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne bağlı en büyük Sivil Toplum Kuruluşlarından biri. Peki, bu önemli çatı altında göreve geldiğiniz günden beri orta ölçekli hedeflerinizi gerçekleştirebildiniz mi?

Öncelikle bir şeyin altını çizmekte fayda var. Kişiler geçicidir, kurumların devamlılığı esastır. Dolayısıyla göreve geldiğimizde ilk önce bizden önceki yönetimlerin projelerini sahiplendik. Ardından yeni projeler geliştirdik ve geliştirmeye de devam ediyoruz.

Bu noktada Odamızın daha önceki dönemlerde üzerinde çalışmaya başladığı Gaziantep Lojistik Köy, GETHAM gibi hem şehir hem de bölge için çok büyük değer olan iki projeyi sahiplendik.

-Tam olarak 1 yıldır görevinizin başındasınız. Bu süreç içerisinde GTO’da sizin yönetiminizle değişenler ve gerçekleşen yeni projeler neler oldu?

Görev süremiz boyunca Gaziantep sevdamızla tüm enerjimizi, tüm zamanımızı bu şehir için harcamaya çalıştık. Çok şükür ki oldukça verimli ve sonuç odaklı geçen bu zaman zarfında üyelerimizle çok sıkı bağlar kurduk. Birlik ve beraberlik içinde tüm sorunlarımızın üzerine gittik. Bu böyle olunca da gözle görülür bir şekilde lobi gücümüz ve sorunları çözebilme kabiliyetimiz arttı.

Bildiğiniz gibi Gaziantep ihracatçı bir kent ve Türkiye ihracatının yüzde 4,2’sini gerçekleştiriyor. Hedefimiz bu oranı daha da yukarıya taşımak. Bunun için ihracatçı firmalarımızın önündeki taşları temizlemememiz, onların vizyonunu geliştirmemiz, danışmanlık yapmamız gerek. Bu bakış açıcıyla Gaziantep ihracatına hizmet edecek projeler geliştiriyoruz.

Röportajın devamını okumak için tıklayın..