Gaziantep’te Pandemi süreci hakkında neler söylemek istersiniz?

Pandemi süreci aslında hepimizin gözleri önünde gerçekleşti. Vatandaşlarımıza süreç içerisinde en hızlı şekilde bilgilendirme yapmaya gayret gösterdik ve dolayısıyla Gaziantepliler sorunu da çözüm yollarını da bizimle aynı anda bilir hale geldi. 

İlimiz pandeminin ilk zamanlarında vaka sayısı açısından nispeten rahat bir dönem geçirdi. Ancak yaz aylarının ortalarına doğru alınan önlemlerde bir gevşeme, bir rehavet oluşmaya başladı. Toplumsal bir takım dinamiklerin de etkisi ile vaka sayılarımızda bir yükselme söz konusu oldu. Vakaların artmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızın koordinesinde süreci doğru yönetmek açısından artışın nedenleri üzerinde bir takım çalışmalar ve değerlendirmelerde bulunduk ve toplum sağlığını korumak açısından bazı önlemleri hayata geçirmek durumunda kaldık.

Geldiğimiz bu son noktada İlimizde vatandaşlarımızın kurallara eskiye nazaran çok daha fazla uyduğunu ve vaka sayılarının düşüşe geçmeye başladığını görüyoruz. Ancak süreç çok dinamik bir süreç. Her zaman söylediğimiz gibi pandemi ile mücadelede bir hafta vakaların düşmesi için de çıkması için de çok yeterli bir süre. Bu açıdan pandemi bitene kadar rehavete kapılmadan kurallara uymalıyız ki bu süreci en az zararla atlatmış olalım.

Bu son dönemde genel durumla ilgili şunları söylemek mümkün, hem filyasyon ekiplerimiz, hem sağlık ekiplerimiz hem de organizasyonu sağlayan kaymakamlık çalışanlarımız ve gönüllü ekiplerimiz çok özverili bir çalışma yürütüyor. İlimiz genelinde pandemi ile ilgili bir zafiyet söz konusu değil. Hastanede tedavi görmesi gereken her hastamız hastanede tedavisini görüyor, test yapılmasına sağlık uzmanlarımız tarafından karar verilen her vatandaşımıza test yapıyoruz.

Ancak tüm vatandaşlarımızın rahat bir nefes alabilmesi için maske, mesafe ve temizlik gibi çok basit üç kurala tavizsiz uymamız gerekiyor.

Özellikle Sosyal medyayı da aktif kullanarak vatandaşlara direkt olarak bilgilendirmeler yapıyorsunuz. Size geri dönüşleri nasıl oluyor.?

Geri dönüşler ile ilgili genel bir durum söz konusu değil ama bu konuda şunu söylemek lazım, sosyal medyada iyi yaptığımız şeylere destek veren, kötü yaptığımız şeyleri eleştiren ve öneri sunan bütün yorumlar bize katkı sağlıyor. Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde iyi bir yönetim anlayışının vatandaşlarla birlikte oluşturulacağı inancındayız. Bu anlamda vatandaşlara direkt ulaşabileceğimiz en etkili yollardan biri de sosyal medya.

Bizler hemşehrilerimizi bilgilendiriyoruz, onlar da fikirlerini, dertlerini sıkıntılarını ve çözülmesi gereken problemlerini bize ulaştırıyor. Bu iletişim metodu aynı zamanda kamusal alanda nelerin yolunda gitmediğini ve çözüme nasıl ulaşılacağını da anlamak açısından yol gösterici oluyor.

Sosyal medya demişken, vatandaş olarak sizden talebi olanlar ile özel kalem müdürlüğünüz ve Basın Müdürlüğünüz hemen iletişime geçip yardımcı oluyorlar, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Vatandaş sorununun çözülmesini istiyor bu normal, hele hele sorunun çözümünü Valilikten bekliyor ve Valiliğin sorununu çözeceğine inanıyor. Bu bizim için sevindirici bir durum. Bizler kamuda tıkanan noktaları tespit etmek ve bunları çözmek durumundayız. Bu anlamda ben ve tüm çalışma arkadaşlarım sosyal medyayı kullanarak herhangi bir sebepten tıkanan noktaları vatandaşın lehine açmaya çalışıyoruz ve şimdiye kadar aldığımız geri dönüşler olumlu yönde. Ben bu anlamda çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.

Gaziantep girişimciliği ve sanayisi ile her zaman ön planda olan bir şehir. Bu konuda sizin düşünceleriniz nelerdir?

Gaziantep alan bakımından Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip şehri. İlimiz Türkiye ihracatının yüzde 4.2’sini gerçekleştiriyor. Kişi başına düşen ihracat miktarı da Türkiye ortalamasının bir hayli üstünde. 

İl bazında ihracat rakamları göz önünde bulundurulduğunda ise Gaziantep Türkiye genelinde 5. sırada. İlimizin dünya genelinde 186 ülkeyle ticaret ilişkisi bulunuyor. Kısacası Gaziantep bir ihracat şehri.

Pandemi nedeni ile tüm dünyada olduğu gibi hem Türkiye hem de İlimiz bu durumdan bir süre olumsuz etkilendi ama sonrasında Gaziantep olarak yaşanan toparlanma ile Ağustos ayında  geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 9,4 artış gösterdi.

Bizler şartlarda ve koşullarda uygun ayarlamalarla  bu çarkların dönmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan pandemiye rağmen bütün önlemlerimizi alarak üretimin devam etmesi için gereken bütün desteği sanayicimize verdik ve vermeye de devam edeceğiz. 

Bu anlamda ben bu şehrin insanlarının şehre olan vefalarıyla, cesaretiyle, bilgi birikimi ile, cömertliği ile ve çalışkanlığı ile sanayide daha da ileri gideceğine ve şehrin gelişimine daha da katkı sunacağına inanıyorum.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika ziyaretleriniz oluyor, sanayicilerimizden bu dönemle ilgili ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz.?

Bu şehir 3-4 sene gibi kısa bir sürede pandemiye rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 300 yeni fabrikayı hayata geçirdi ve hayata geçirmeye de devam edecek.

Biraz önce de belirttiğim gibi Gaziantep bir üretim ve ihracat şehri. Bu açıdan şehrin büyük bir kısmını bu firmalarda çalışanlar oluşturuyor. Dolayısı ile firmaların üretim süreçleri, karşılaştıkları zorluklar, çalışanların sorunları ve çözüm önerileri bu şehir için dolayısı ile de bizim için çok önemli.Biz, firmalarımızı yerinde ziyaret ederek sorunlarını yerinde müşahede etmeye ve çözüm yollarını birlikte uygulayarak üretim sürecinin daha verimli olmasını sağlamaya ve onların yolunu açmaya çalışıyoruz. Sanayicilerimizden de bu ziyaretlerle ilgili olumlu geri dönüşler alıyoruz. Ortaya sorunlara kısa sürede çözümler üretilen bir Antep Modeli çıkıyor.

 

Gaziantep Teknofest gibi büyük bir organizasyona ilk defa ev sahipliği yaptı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor; Gaziantep, tarihiyle ve kültürel zenginlikleriyle, kurumlarıyla, birlikte iş yapabilme anlayışıyla, genç ve dinamik nüfusuyla bu çapta bir organizasyona ev sahipliği yaparak bunun altından kalkabilecek bir şehir. Bununla birlikte bu çapta olmasa da ulusal ve uluslararası birçok organizasyonu da hayata geçirdiği için bilgi birikime de sahip.

Bizler TEKNOFEST’in finallerini gerçekleştirerek bu organizasyondan da alnımızın akıyla çıkmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm kurumlarımız, belediyelerimiz ve odalarımızla tam bir birliktelik sergiledik ve hamdolsun herhangi bir sorunla karşılaşmadan gençlerimizin ve organizasyon ekibinin yarışmalar sonucunda ilimizden mutlu ayrılmalarını sağladık.

Organizasyona teşrifleriyle bizleri onurlandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, onun nezdinde tüm bakanlarımız, bakan yardımcılarımız ve kurum yöneticilerine, şükranlarımızı sunuyoruz. Organizasyonun hayata geçmesini ve bu sene Gaziantep’te yapılmasını sağlayan T3 Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar’a ve ekibine ve aynı zamanda TEKNOFEST’in tüm paydaşlarına ve Gaziantep’te bu işi sahiplenen tüm kurumların, belediyelerin ve odaların yönetici ve ekiplerine de hasseten teşekkürlerimi sunuyorum. 

Gaziantep modeli nedir?

Gaziantep Modeli, birlikte iş yapabilme kültürüdür, birlikten doğan kuvvettir, ortak bir amaç uğruna beraber sonuca ulaşabilme ferasetidir, yardımlaşmadır, dayanışmadır. Ben değil biz olabilmektir Gaziantep Modeli.

Kalbe Dokun Gönül Kazan kampanyamız kapsamında Valiliğimiz koordinasyonunda Gaziantep Modeli’nin oluşturduğu birliktelik ile tüm kurumlarımız, belediyelerimiz, odalarımız ve hayırsever vatandaşlarımız bir araya gelerek, 

-Gıda Kolisi Bağış Kampanyası ile toplamda 242 bin haneye yardımlar ulaştırılmıştır.

-ZİMEM Defteri Bakkal Borcu Ödeme Projesi ile 2 Milyon TL tutarında 200 bakkala olan vatandaş borcu kapatılmıştır. 

-ZİMEM Defteri Tüp Gaz Borcu Ödeme projesi ile 210 Tüp gaz Bayiine  2 Milyon TL tutarında borç kapatılmıştır.

-ZİMEM Defteri Elektrik Borcu Ödeme Projesi ile 9.500 hanenin 1.5 Milyon TL tutarında elektrik borcu kapatılmıştır.

-Kurbantep Kurban Bağış Kampanyası ile bağışlanan kurbanlar kavurma yapılarak bütün bir yıl ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır.

 -Askıda Tablet Kampanyası kapsamında 60 bin tablet ilk etapta toplanmıştır.

-PırlantAntep Başarılı Öğrencilere Burs Projesi ile LGS’de dereceye giren ilk bin öğrenciye, YKS’de dereceye giren ilk 5 Bin öğrenciye ve meslek liselerini tercih eden Bin öğrenciye burs verilmektedir.

-15 Günde 15 Milyon Maske Projesi ile 15 Milyon maske üretilerek vatandaşa dağıtılmış ve dağıtılmaya devam edilmektedir.

Gaziantep Modeli, budur.

Birçok eğitim yatırımı için neden hayırseverlere çağrıda bulundunuz? Geri dönüşleri nasıl oldu?

Her zaman söylüyoruz, Gazi Şehirli hemşehrilerimiz hayır yapmayı ve kazandığı parayı yine bu şehrin yararına harcamayı çok seviyor. Onun için de böyle bir şehirde Vali olmaktan her zaman gurur duyduk.

Şehrin bütün ihtiyaçları ; güvenlik, sağlık, sosyal hayat her şey eğitimle başlıyor. Bu anlamda Gaziantep’in eğitimini belli bir noktaya taşıyabilmek için  okula çok fazla ihtiyacı var. Bu ihtiyacı da hem kamunun hem de hayırseverlerin imkânları ile gidermeye çalışıyoruz. Hayırseverlerin ise buna katkı sunması bizleri çok mutlu ediyor.  El ele vererek Gaziantep’in eğitim sorununu inşallah ortadan kaldırmış olacağız.

Bu sene Antep savunmasının 100. yılı. Biz de bu kapsamda ‘100. Yılda 100 Hayırsever’ kampanyasını başlattık. Bu kampanyayı, Gazianteplilerin geçmişte yaptıkları hayır, hasenat duygularından, onların yaptıkları eserlerden cesaret alarak başlattık ve hamdolsun önemli bir yol kat ettik. 

Şehir turizminin gelişmesi açısından ne gibi projeler yürütülüyor?

Bizler Gaziantep’in turizm yatırımları ile ilgili bölgeyi bir bütün olarak değerlendirip, o kapsamda stratejiler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda turizmin çeşitlenmesi önemli. Gastronominin yanında diğer değerlerimizi de canlandırmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve çok yakında hizmete girecek olan Panorama Müzesi olağanüstü bir müze. Dolayısıyla bu müzenin Gaziantep’in Kurtuluşunun 100. Yılında hazır olması için Belediyemizin çalışmaları devam ediyor.

Gaziantep’i diğer merkezlere bağlayan Yesemek, Zeugma, Rumkale gibi önemli turizm merkezlerimiz var. Gaziantep’e gelen bir turistin ilimizde artı bir gün daha kalmasını nasıl sağlarız bunların çalışmasını yapıyoruz. Yesemek’i UNESCO’nun Dünya Miras Alanları Geçici Listesi’nden bir adım daha ileriye taşımak için Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinesinde çalışmalarımız devam ediyor. Rumkale’de su sporları adına gençlerimizin katılımıyla organizasyonlar düzenlendi ve ayrıca burayı bir cazibe merkezi haline getirmek amacıyla bir seyir terası yapılması için ihale sürecine başladık.

Sağlık ve spor turizmi de son derece önem taşıyor. Şehir Hastanemiz 2021 yılında hizmete girecek ve sağlık turizminde sadece yurtiçinde değil yurtdışından da insanlar ilimizi tercih edebilecekler. Aynı şekilde spor organizasyonlarının ilimizde yapılması için girişimlerimiz devam ediyor. İlimiz son dönemde ulusal ve uluslararası birçok spor organizasyonuna ev sahipliği yaptı ve bunlar artarak devam edecek.

Son olarak dergimiz aracılığıyla Gaziantep’li hemşehrilerimize bir mesajınız varmı?

Bu aralar en önemli gündemimiz olan Pandemi nedeniyle son yedi aydır vatandaşlarımızla paylaştığımız önlemleri ve kuralları bir kez daha paylaşmak istiyorum. Bizler çok basit uygulanabilecek maske, mesafe ve temizlik önlemlerini alarak koronavirüsü hayatımızdan çıkartabiliriz. Önümüzdeki dönemde pandemi sonlanana kadar başta sağlık ve emniyet olmak üzere tüm kamu personellerimizin, esnafımızın, sanayicimizin ve tüm vatandaşlarımızın rahat bir nefes alması için hepimizin özveri göstermesi gerekiyor. İlimiz birçok konuda ülkemize örnek çalışmalar yürütüyor, ben bu konuda da Gazi Şehrin herkese örnek olacağına inanıyorum.

Tüm vatandaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum